Search This Blog

Wednesday, September 5, 2012

Komponen bom ditemui dalam bilik hotel bajet
         
MANILA: Polis Filipina menemui komponen bom dalam sebuah hotel bajet di daerah pelancongan di bandar raya ini semalam, mendorong keselamatan lebih ketat dikenakan di tempat awam dan rondaan lebih kerap di jalan raya.

Polis berkata, seorang penjaga bangunan menemui lebih 100 kelongsong peluru raifal dan senapang patah yang kebanyakan sudah kosong, bersama dua paip logam, alat letupan kecil dan komponen telefon bimbit dalam sebuah bilik di hotel murah di Manila, di mana seorang lelaki bermalam sebelum kendaftar keluar pada waktu Subuh semalam. Lelaki terbabit meninggalkan hotel itu dengan beg galas dan sebuah beg.


Inspektor polis, Arnold Santos daripada Divisyen Ordnans dan Bahan Letupan Polis Manila berkata, mungkin lelaki itu sudah membuat bom, mendorong pihak berkuasa mengambil langkah berjaga-jaga.

Ketua Polis Manila, Alan Purisima berkata, dia telah mengarahkan anggotanya meningkatkan rondaan di jalan raya dan memperketat keselamatan di pusat beli-belah dan tempat awam lain. Siasatan sedang dijalankan bagi mengenal pasti dan mengesan lelaki itu serta menentukan sama ada dia sudah membuat bom. Polis telah membuat lakaran mengenai wajah lelaki itu berdasarkan keterangan pekerja hotel. - Manila Times

No comments:

Post a Comment