Bayi dalam masjid: Hasil sambutan tahun baru
Keratan akhbar Sinar Harian semalam.
Azman Ibrahim
Naib Yang Dipertua Pas Setiu, Dr Azman Ibrahim
MARANG - "Proses malam tahun baru dan merdeka, hasilnya... Mei dan September, demikian tajuk berita yang sesuai susulan penemuan bayi di ruang solat Masjid Saujana, Setiu,” kata Naib Yang Dipertua Pas Setiu, Dr Azman Ibrahim yang ditemui di sini, semalam.

Dr Azman berkata, imbas kembali kenyataan Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) negeri, Ghazali @ Suhaimi Muhammad menyebut sebagaimana dilaporkan media pada 26 Januari 2011 bahawa 623 anak tidak sah taraf dilahirkan di negeri ini sepanjang 2010.

“Kelahirannya pula bagaikan bermusim. Daripada jumlah itu, kadar tertinggi dicatatkan pada Mei dengan 72 kelahiran dan September 60 kelahiran yang dikaitkan dengan kemunculan ‘produk’ dibuat sembilan bulan sebelum itu iaitu pada Ogos dan Disember,” katanya.

Dr Azman berkata, hasil kelahiran dicatatkan dua bulan itu juga dikaitkan sebagai ‘musim mengawan’ pasangan muda-mudi yang ‘berpesta seks tanpa ikatan sah’ dipercayai berlaku pada malam sambutan hari kemerdekaan dan tahun baru sebelum itu.

“Walaupun berterima kasih atas kenyataan terus terang pengarah JPN itu, tetapi mohon diteliti, kenapa beliau menggunakan istilah ‘berpesta seks tanpa nikah’? Kenapa tidak digunakan saja istilah ‘berzina’ kalimah yang digunakan ALLAH SWT.

“Istilah ‘berzina’ nyata bunyinya saja sudah menggambarkan kedahsyatannya belum lagi disebut hukuman menunggu pelaku yang terbabit itu,” katanya.

Dr Azman berkata, ironinya, statistik yang menggerunkan itu tidak sama sekali mengubah agenda Kerajaan Negeri dan tidak pernah berubah selain kelihatan tidak mahu berubah melainkan diubah kerajaan memerintah.

Menurutnya, malam tahun baru dan malam merdeka biasanya bertukar menjadi malam pesta muda mudi, mat rempit bermaharajalela, pasangan kekasih memadu kasih, pondan dan khunsa berkeliaran, perzinaan dan sebagainya.

Menurutnya, kenyataan pengarah (JPN) itu juga ada menyebut, jumlah kelahiran anak tidak sah taraf itu dicatatkan di sembilan pejabat JPN membabitkan bayi pelbagai agama daripada pasangan warganegara dan bukan warganegara.

“Tetapi sebagaimana yang saya tegaskan, adalah tidak mengejutkan apabila dinyatakan bahawa majoritinya bayi tersebut dilahirkan daripada ibu yang beragama Islam.

“Dalam pada itu, sebelum ini sebuah agensi berita turut melaporkan Terengganu mencatatkan jumlah penagih dadah paling ramai di negara ini dengan 10,000 tangkapan dicatatkan sepanjang tahun 2009,” katanya.

Menurut nya, beliau tidak ingin mengulas lebih lanjut mengenai statistik tetapi ingin melontarkan suatu persoalan bahawa setelah meneliti semua ini, masih belum sampaikah lagi masanya untuk kita kembali kepada Islam.“Kegagalan
sistem manusia sudah jelas, ataupun kita ingin melihat berlakunya kerosakan yang lebih parah lagi?” katanya.