Search This Blog

Saturday, August 11, 2012

Warga emas kutip derma, bantu pusat tahfiz


Warga emas kutip derma, bantu pusat tahfiz
Seorang warga emas (kanan) dilihat sedang merayu derma
 daripada pelanggan di sebuah stesen minyak.
PEKAN – Kehadiran warga emas mengutip derma dengan dakwaan bagi membantu kebajikan pelajar di sebuah pusat tahfiz di Yan, Kedah mendapat perhatian daripada anggota masyarakat yang gemar menghulur derma, di sini.

Bagaimanapun, kelibat warga emas itu hanya dapat dilihat sekali-sekala seperti bermusim di tempat awam seperti stesen minyak, sekitar bandar serta kawasan perumahan penduduk di daerah ini.

Tinjauan Sinar Harian mendapati, jika dahulu kanak-kanak menjadi peminta derma, namun kini si tua pula ‘bertugas’ dan kelihatan di sekitar bandar dan kawasan yang selalu menjadi persinggahan.

Seorang guru, Suriani Ibrahim berkata, kehadiran warga emas mengutip derma itu hanya tertumpu di lokasi tertentu sahaja terutama di kawasan bandar.

Menurutnya, keadaan tersebut mungkin disebabkan faktor penduduk yang lebih ramai serta kesibukan kota menyebabkan kehadiran mereka tidak disedari menyebabkan orang ramai menghulurkan derma tanpa banyak soal.

“Selalunya mereka membawa kalendar, minyak urut serta buku keagamaan untuk dijual dan wang yang diterima disifatkan sebagai kebajikan seperti yang tertera pada sekeping surat yang sering dibawa mereka.

“Apabila disoal, mereka mendakwa melakukan tugas itu secara sukarela bagi mengumpul dana sekolah namun alasan itu tidak masuk akal ekoran keadaan dan kemampuan diri mereka yang sudah tua dan tidak seharusnya dijadikan bahan eksploitasi,” katanya.

Seorang pekerja swasta, Mohd Farish Daud, 34, berkata, terbit rasa simpati apabila melihat kelibat warga emas berkeliaran meraih simpati orang ramai yang mana ada di antaraya tidak mempedulikan kehadiran mereka.

“Ada dalam kalangan mereka menjual buku, kalendar atau minyak urut dengan harga RM10 atau meminta orang ramai menderma mengikut kemampuan kerana enggan pulang dengan tangan kosong.

“Ada juga dalam kalangan mereka datang dari jauh seperti Kedah dan Kelantan semata-mata untuk mengutip derma sekaligus ‘menjual’ nama pusat tahfiz berkaitan,” katanya yang bersimpati dengan warga emas terbabit.

No comments:

Post a Comment