Search This Blog

Thursday, August 30, 2012

Wang, rokok hampir RM40,000 dilari perompakKamaruddin Zakaria (kanan) dan Kamsani Hassan menunjukkan gambar empat lelaki yang ingin dihubungi bagi membantu siasatan kes samun van rokok di Besut, Terengganu, semalam.
BESUT 27 Ogos - Sekumpulan penjenayah bertindak mengikat seorang pemandu van syarikat rokok sebelum melarikan 500 karton rokok dan wang tunai yang keseluruhannya bernilai hampir RM40,000 di Kampung Paya Rawa di sini semalam.
Dalam kejadian kira-kira pukul 2.10 petang itu, mangsa baharu keluar dari sebuah kedai runcit untuk menghantar rokok yang dipesan pelanggan.
Ketua Polis Daerah, Supritendan Kamarudin Mohd. Zakaria berkata, tiba-tiba suspek yang dipercayai bersenjatakan parang muncul dari belakang lalu menolaknya ke dalam kenderaan dan terus mengikat tangan mangsa.
Katanya, pada masa sama, seorang rakan suspek bertindak memandu van tersebut ke satu kawasan sunyi di belakang Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Besut yang terletak berdekatan.
Menurutnya, sebuah kereta Proton Perdana dan Proton Waja dipercayai milik rakan suspek mengekori van tersebut ke tempat tersorok itu.
"Suspek kemudian memunggah semua rokok dalam van tersebut ke dalam kenderaan mereka dan turut melarikan wang tunai berjumlah RM4,000 sebelum meninggalkan mangsa di dalam van," katanya di sini hari ini.
Kamarudin berkata, polis memburu suspek yang berusia 20 hingga 40-an dan tidak menolak kumpulan itu turut terlibat dalam kejadian samun van rokok di kawasan lain sebelum ini.
"Kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan kerana samun bersenjata," katanya.
Beliau turut meminta orang awam yang mengetahui mengenai empat lelaki seperti di dalam gambar agar menghubungi polis.
"Mereka boleh menghubungi mana-mana balai polis berhampiran atau Asisten Supritendan Kamsani Hassan di talian 013-3612080," katanya.

No comments:

Post a Comment