Search This Blog

Sunday, August 26, 2012

Tidak serik walau pernah ditahan


Tidak serik walau pernah ditahan
Dua anggota penguatkuasa BKF KDN sedang mengira DVD yang dirampas dalam satu serbuan di sebuah rumah kedai di Tanjung Tualang, Batu Gajah, malam kelmarin.
IPOH - Sikap degil seorang lelaki berusia 49 tahun, menyebabkan dia ditangkap untuk kali kedua kerana kesalahan menjual cakera padat digital (DVD) cetak rompak di sebuah premis jualan DVD di Tanjung Tualang, Batu Gajah, dekat sini, malam kelmarin.

Lelaki berkenaan pernah ditangkap kerana melakukan kesalahan sama di sebuah pasar pagi beberapa bulan lalu.

Serbuan oleh Bahagian Kawalan Penapisan Filem dan Penguatkuasaan (BKF) Kementerian Dalam Negeri (KDN) di premis berkenaan pada kira-kira jam 8.15 malam turut mendapati ia telah beroperasi sejak beberapa tahun lalu.

Ketua Bahagian Kawalan Penapisan Filem dan Penguatkuasaan (BKF) Kementerian Dalam Negeri (KDN), Zaki Mohamed memaklumkan, ketika beliau bersama dua anggota penguat kuasa menjalankan serbuan, beberapa pelanggan bergegas keluar meninggalkan premis itu.

"Seorang lelaki dipercayai penjaga premis tidak sempat melarikan diri dan hanya mampu melihat semua DVD cetak rompak dirampas, sementara dia ditahan untuk siasatan serta diambil keterangan.

"Kita juga telah merampas 243 DVD cetak rompak membabitkan filem pelbagai tajuk dan tidak mempunyai Sijil Penapisan Filem (Perakuan B) bernilai RM1,215 dan pemilik premis berkenaan didapati telah melanggar peruntukan Seksyen 18 Akta Penapisan Filem 2002," katanya. Belia menambah, jika sabit kesalahan pemilik premis berkenaan boleh didenda tidak kurang RM5,000 dan tidak lebih RM30,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun.

Orang ramai membantu mengeluarkan peralatan dan perkakas dari rumah mangsa.

No comments:

Post a Comment