Search This Blog

Saturday, August 11, 2012

Sindiket dadah tumpasNOOR Rashid Ibrahim (kanan) menunjukkan salah satu bahan pemprosesan dadah pada sidang akhbar di Bukit Aman, Kuala Lumpur, semalam.
KUALA LUMPUR 10 Ogos - Polis Diraja Malaysia (PDRM) mencatat satu lagi kejayaan besar apabila menumpaskan satu sindiket dadah antarabangsa dengan penahanan 20 warga asing dan seorang rakyat tempatan serta merampas sejumlah dadah bernilai RM6 juta, semalam.
Operasi itu dijalankan oleh sepasukan anggota dan pegawai Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di lima buah kondominium mewah di Jalan Mount Kiara, Jalan Ipoh, Petaling Jaya dan Cyberjaya, kira-kira pukul 3 pagi.
Pengarah JSJN Bukit Aman, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, operasi bermula dengan tertangkapnya empat lelaki warga Iran di sebuah kondominium di Mount Kiara bersama dadah jenis syabu yang ditemui di dalam 218 unit silinder besi kecil.
"Susulan penahanan suspek berkenaan, polis menahan 11 lagi warga Iran, Uzbekistan (3), Filipina (2) serta seorang rakyat tempatan yang dipercayai penyelaras sindiket tersebut.
"Dalam keseluruhan operasi itu, polis merampas 20 kilogram dadah jenis syabu (serbuk), 65 liter syabu (cecair), 630 gram dadah jenis heroin dan 1,600 biji pil yang mengandungi pseudoephederine bernilai RM6 juta," katanya pada sidang akhbar di Bukit Aman di sini hari ini.
Tambahnya, polis turut merampas dua botol aceton, sebotol methanol, 2.5 liter asid sulfurik serta beberapa peralatan yang digunakan untuk memproses dadah.
"Lapan kenderaan jenis Hyundai, Honda, Volvo , Land Rover, Mitsubishi dan Mercedes-Benz, dua utas jam tangan, sebuah komputer riba, wang tunai kira-kira RM50,000 dan sejumlah barangan kemas yang keseluruhannya dianggarkan bernilai RM2 juta turut disita," katanya.
Noor Rashid berkata, siasatan awal mendapati dadah yang diseludup masuk melalui pelabuhan itu dibungkus dengan kepingan aluminium sebelum disorokkan ke dalam silinder besi bersaiz kecil dan ditutup dengan ketat.
"Kesemua suspek berusia antara 22 dan 54 tahun itu ditahan reman sehingga 16 Ogos dan disiasat mengikut Seksyen 39 (B) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori jika disabitkan kesalahan.

No comments:

Post a Comment