Search This Blog

Wednesday, August 1, 2012

Peniaga pisang goreng didenda

Peniaga pisang goreng didenda
Hanisah Hasan
KOTA BHARU – Seorang peniaga pisang goreng didenda RM5,500 oleh Mahkamah Majistret di sini, semalam selepas mengaku bersalah memiliki 18 mercun di rumahnya, Ahad lalu.

Hukuman diputuskan Majistret Mohd Fazaly Ali Mohd Ghazaly terhadap ibu tunggal tiga anak, Hanisah Hasan, 41.

Hanisah didakwa memiliki mercun bola, 'shoot flaming ball', 'bumble bee', 'wistle moon tomahawk', 'cherry robot' dan 'moon travellers' di sebuah rumah di Lorong Langgar Muda di sini pada jam 11.30 malam, 29 Julai.

Dakwaan dibuat mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957 yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda maksimum RM10,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Berdasarkan fakta kes, hasil serbuan polis menemui mercun-mercun yang diletakkan di atas sebuah meja dan di dalam guni di ruang tamu rumah Hanisah.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya negeri Noor Dayana Mohamad manakala tertuduh diwakili peguam Mohd Ilias Mohd Noor.

Mohd Fazaly dalam penghakimannya menetapkan hukuman lapan bulan penjara sekiranya tertuduh gagal langsai denda.

Untuk rekod, sebelum ini berjaya merampas pelbagai jenis mercun dan bunga api bernilai RM35,000 pada tiga serbuan berasingan di Lorong Langgar Muda, Kampung Bunut Payong dan Panchor, Kemumin.

No comments:

Post a Comment