Search This Blog

Sunday, August 12, 2012

Jepun kemuka ke ICJPemandangan dari udara pulau Dokdo yang juga dikenali sebagai Takeshima di Jepun. - AFP
TOKYO 11 Ogos - Jepun akan mengemukakan kes pertikaian kawasan kepulauan dengan Korea Selatan ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), selepas Presiden Korea Selatan, Lee Myung-bak mengadakan lawatan mengejut ke kawasan pulau terbabit, semalam.
Seorang jurucakap Menteri Luar, Koichiro Gemba berkata, Jepun mengambil keputusan sebelah pihak itu bagi menyelesaikan isu pertikaian itu secara aman dengan Korea Selatan dengan membawanya ke ICJ.
"Selepas mendapati Korea Selatan mengambil langkah yang tidak boleh diterima, kami percaya penyelesaian pertikaian ke atas (pulau) Takeshima kepada ICJ adalah lebih penting berbanding berdiam diri, sekali gus mungkin dapat memperbaiki hubungan Tokyo dan Seoul.
"Kandungan kes ini perlu dinilai terlebih dahulu dan ia akan dikemukakan dalam tempoh terdekat," katanya.
Kepulauan yang dikenali sebagai Takeshima di Jepun dan Dokdo di Korea Selatan itu, terletak sama jarak antara kedua-dua negara terbabit dan dipercayai mempunyai simpanan gas asli yang bernilai berbilion dolar.
Lee merupakan pemimpin Korea Selatan pertama yang melawat kepulauan tersebut yang mencetuskan ketengangan hubungan antara kedua-dua negara sejak sekian lama.
Semalam, Jepun memanggil pulang Dutanya di Korea Selatan selepas Lee mengadakan lawatan kontroversi berkenaan.
Pegawai-pegawai Korea Selatan, bagaimanapun menjelaskan bahawa lawatan itu bertujuan menekankan kepentingan pulau itu sebagai kawasan simpanan bahan asli dan bukan untuk menimbulkan masalah antara kedua-dua negara.
Lee turut berkunjung ke pulau besar yang dikenali sebagai Ulleungdo, terletak di persisiran pantai timur semenanjung Korea yang tidak berada dalam kawasan pertikaian.
Bagaimanapun seorang pegawai tinggi Kementerian Hal Ehwal Luar dan Perdagangan berkata, Korea Selatan tidak akan bersetuju dengan tindakan Jepun mengemukakan isu tersebut di ICJ kerana pulau Dokdo merupakan milik republik itu dan tidak berada dalam kawasan pertikaian. - REUTERS

No comments:

Post a Comment