Search This Blog

Sunday, August 12, 2012

Cubaan seludup ayam sabung RM40,000 gagalMOHAMMAD Aris Jambul menunjukkan ayam sabung jenis 'Texas' yang berjaya dirampas dari sebuah bot laju di perairan Limbuak, Pulau Banggi, Kudat, kelmarin.
KUDAT 9 Ogos - Dua lelaki rakyat Filipina terpaksa berputih mata apabila kokokan ayam-ayam sabung bernilai lebih RM40,000 yang cuba diseludup disedari polis sebelum mereka ditahan di perairan Limbuak, Pulau Banggi, di sini semalam.
Tindakan kedua-dua suspek menyembunyikan 10 ekor ayam jantan jenis Texas itu pada mulanya hampir berjaya mengelirukan Polis Marin tetapi nasib mereka malang kerana ayam-ayam itu terlalu awal menunjukkan 'kejaguhan'.
Pegawai Pemerintah Markas Operasi Pasukan Polis Marin Kudat Wilayah Empat Sabah, Asisten Supritendan Mohammad Aris Jambul berkata, dalam operasi pada pukul 9.30 pagi itu, kedua-dua lelaki berkenaan pada mulanya cuba mengaburi pihak polis dengan mendakwa tidak membawa barangan menyalahi undang-undang.
"Semasa pemeriksaan dijalankan mendapati bot tersebut memuatkan 10 ekor ayam sabung jenis Texas yang cuba diseludup ke negara ini. Nilai kesemua rampasan termasuk ayam dan bot kira-kira RM105,000.
"Ayam sabung itu mendapat permintaan tinggi daripada kaki judi tempatan kerana kualiti dan grednya. Nilai anggaran bagi seekor ayam dijual pada harga RM3,500 dan RM4,000," katanya di sini hari ini.
Tambah Mohamad Aris, kedua-dua suspek berusia 39 dan 45 tahun itu ditahan untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 53 (2) Ordinan Haiwan 1962, semua tangkapan dan barang kes diserah kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Haiwan dan Perusahaan Ternak Kudat untuk tindakan lanjut.

No comments:

Post a Comment