Search This Blog

Wednesday, August 1, 2012

Cadangan bayar saman trafik serta-mertaPENGGUNA jalan raya berdepan tindakan terpaksa bayar saman serta-merta pada masa depan. - Gambar hiasan


PUTRAJAYA - Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam mencadangkan agar pengguna jalan raya yang dikenakan saman perlu membayar saman berkenaan pada masa yang sama ia dikeluarkan.
Pengerusinya, Tun Zaki Azmi erkata, jika pesalah berkenaan gagal berbuat demikian, kenderaan mereka dicadangkan agar ditahan pihak berkuasa terbabit.
Bagi kesalahan yang membabitkan kesalahan meletak kenderaan pula, katanya, kenderaan berkenaan akan dikunci dan ditarik.
"Sehingga kini berjuta-juta saman seluruh negara yang tidak dibayar hanya diketepikan oleh pesalah yang tidak menghormati undang-undang negara.
"Jadi kita kena paksa dia hormat undang-undang," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat suruhanjaya khas berkenaan bersama agensi-agensi penguatkuasaan pengangkutan jalan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini semalam.
Zaki berkata, antara jumlah tunggakan saman yang diketahui pada masa ini adalah RM5 juta bagi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), RM2.5 juta bagi Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MPPJ), RM5 juta untuk Majlis Bandaraya Kuching dan RM600,000 bagi Majlis Perbandaran Kuantan, tidak termasuk bagi PDRM.

No comments:

Post a Comment