Search This Blog

Wednesday, July 18, 2012

Warga emas ditahan masa ops air daun ketum


Warga emas ditahan masa ops air daun ketum
Polis mengangkat bungkusan air daun ketum dirampas.


KULIM - Polis berjaya menahan empat lelaki berusia antara 20 hingga 70-an bersama hampir 700 peket cecair dipercayai air daun ketum dalam Ops Tapis yang bermula kirakira jam 12 tengah hari semalam.

Operasi oleh Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulim itu diketuai Pegawai Operasi dan Tahanan, Inspektor Mohd Amin Mat Yasin. Ketua Polis Daerah Kulim Superintendan Ghuzlan Saleh berkata, serbuan tertumpu kepada beberapa lokasi dipercayai 'port' air ketum dimasak. Selain warga tempatan, seorang lelaki Thailand turut ditahan.

“Polis membuat serbuan pertama di sebuah rumah di Simpang Empat Keladi berjaya menahan dua lelaki. Selain itu, polis merampas lapan bungkus cecair dipercayai air daun ketum dan 80 mililiter dadah dalam bentuk cecair.

"Melalui maklumat suspek, polis membuat serbuan di rumah dekat- Kampung Sidam dan menahan seorang lelaki berusia 20-an bersama 100 bungkus cecair sama. Selain itu peralatan masak bahan itu turut ditemui di lokasi serbuan,” katanya.

Curiga keadaan sebuah pondok berada di hadapan rumah serbuan kedua, polis membuat pemeriksaan menemui dua bekas berisi ais di dalamnya tersimpan lebih 400 bungkusan plastik lut sinar mengandungi cecair dipercayai air ketum.

Polis turut menahan seorang lelaki berusia kira-kira 70-an. Semakan mendapati suspek merupakan pesalah yang dicari kerana terlibat dalam penyalahgunaan dadah sejak 1979. Kesemua suspek terlibat dibawa ke IPD Kulim untuk  menjalani ujian saringan air kencing.

“Ini rampasan air ketum terbesar tahun ini. Suspek terlibat pengedaran air ketum ini akan disiasat dibawah Seksyen 30 (3) Akta Racun.

Ada kalangan suspek disiasat dibawah Seksyen 12(2) Akta Dadah Merbahaya 1952 kerana memiliki dadah. "Bagi warga emas ditahan kerana memiliki rekod dikehendaki polis, polis akan membuka semula rekod lama dan menyerahkan pada balai polis terlibat.

Siasatan mendapati suspek sebelum ini pernah diarah ke mahkamah bagi kesalahan dadah namun menghilangkan diri selama 33 tahun sehingga ditahan hari ini,” katanya.

Kesemua suspek kini ditahan di lokap Balai Polis Kulim untuk siasatan lanjut. 

No comments:

Post a Comment