Search This Blog

Saturday, July 14, 2012

Terowong dadah 220 meter dijumpai

LOS ANGELES: Pihak berkuasa Amerika Syarikat dan Mexico menemui terowong penyeludupan dadah sepanjang 219.4 meter di bawah sempadan dua negara itu di Arizona, penemuan terbaru di kawasan terkenal dengan keganasan, kata pihak berkuasa AS semalam.
Terowong ‘canggih’ berukuran enam kaki tinggi dan dua kaki lebar itu dilengkapi lampu dan sistem edaran udara berada 55 kaki di bawah tanah, ditemui Sabtu lalu ketika polis membuat serbuan perniagaan dadah di San Luis, sebuah bandar di Arizona yang menyembunyikan laluan masuk ke AS.

Tiga orang ditahan, menurut kenyataan mengenai operasi AS oleh badan penguatkuasaan undang-undang tempatan dan persekutuan.
Serbuan di AS itu selaras dengan tindakan tentera Mexico, yang menyerbu masuk loji membuat ais di San Luis Rio Colorado, bandar sempadan di Mexico.

Pintu masuk ke AS terowong itu terletak di bilik stor di bawah sebuah tangki air besar dalam bangunan satu tingkat ‘yang tidak menarik’. Pihak berkuasa AS telah memantau perniagaan itu sejak Januari lalu ekoran aktiviti mencurigakan. Penemuan itu ‘satu lagi peringatan betapa terdesaknya organisasi jenayah itu dan setakat mana mereka sanggup lakukan dalam usaha meningkatkan operasi dadah mereka’,” kata Dough Coleman daripada Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah AS. - AFP

No comments:

Post a Comment