Search This Blog

Sunday, July 29, 2012

Tawan pejabat kerajaanPENUNJUK perasaan merosakkan kereta di pekarangan sebuah pejabat kerajaan tempatan di Qidong, Wilayah Jiangsu, Timur China, semalam, bagi membantah saluran paip sisa industri yang didakwa meracuni perairan kawasan mereka. - AFP
QIDONG 28 Julai - Penunjuk perasaan yang berang bertindak menawan pejabat kerajaan, merosakkan komputer dan menterbalikkan kereta di timur China hari ini bagi membantah saluran paip sisa industri yang didakwa akan meracuni perairan mereka.
Ini adalah bantahan terbaru yang tercetus ekoran masyarakat semakin bimbang dengan kerosakan alam sekitar dan sekali gus menunjukkan bahawa Beijing berdepan dengan ketegangan sosial menjelang peralihan kepimpinan tahun ini.
Kira-kira 1,000 penunjuk perasaan berhimpun di bandar pesisir pantai, Qidong, kira-kira sejam perjalanan menaiki kereta dari Shanghai, sambil memekik slogan menentang rancangan pembinaan paip yang akan menyalurkan sisa buangan kilang kertas itu ke laut.
Penunjuk perasaan menolak hujah kerajaan bahawa sisa buangan dari kilang itu tidak akan mencemarkan air laut.
Beberapa penunjuk perasaan memasuki bangunan majlis perbandaran dan merosakkan komputer, menterbalikkan meja dan membuang dokumen-dokumen ke luar tingkap.
Reuters turut menyaksikan lima kereta dan sebuah bas mini diterbalikkan. Lebih 1,000 anggota polis turut mengawal bangunan tersebut.
Sekurang-kurangnya dua anggota polis turut diheret ke kawasan penunjuk perasaan di dalam bangunan itu dan dipukul sehingga berdarah. - REUTERS

No comments:

Post a Comment