Search This Blog

Friday, July 13, 2012

Tak sengaja talak tiga

KUALA LUMPUR: “Saya tak sengaja lafaz cerai talak tiga. Masa itu demam teruk,” kata seorang lelaki di Mahkamah Rendah Syariah di sini, semalam.
Mohd Nur Afiq Sarang Abdullah, 26, berkata, dia mengucapkan lafaz ‘Saya ceraikan awak dengan talak tiga’ terhadap isterinya Widia-Nofrita Wirma, 28, selepas dipaksa wanita itu yang berada dalam keadaan marah. Menurutnya, ia kali pertama dia melafazkan cerai terhadap isteri dan mengakui masih menyayanginya. Mohd Nur Afiq berkata demikian di hadapan Hakim Syarie Rohaizad Redzuan pada prosiding permohonan pengesahan lafaz cerai yang difailkan Widia-Nofrita dengan menamakannya sebagai defendan. Kata defendan, dia mengucapkan lafaz cerai itu dalam kejadian jam 3.30 petang pada 14 Jun lalu. Bagaimanapun, pasangan itu ketika disoal mahkamah mengakui pernah mengadakan hubungan kelamin selepas talak diucapkan dan yang terakhir sekitar bulan ini.

“Saya masih sayangkan dia,” kata Widia-Nofrita ketika disoal Rohaizad mengapa masih mengadakan hubungan kelamin sedangkan mereka tahu talak sudah dilafazkan defendan.
Selepas mendengar keterangan kedua-dua pihak, mahkamah mensabitkan jatuh talak satu raj’ie. Rohaizad juga menasihati pasangan itu supaya tidak mempermainkan talak.

“Jangan main-main dengan talak tiga. Berhati-hati melafazkan talak, bahaya. Ia beri kesan pada kehidupan dan anak-anak,” katanya.

No comments:

Post a Comment