Search This Blog

Sunday, July 8, 2012

Sindiket tipu pelaburan emas

Berita Harian | Sindiket tipu pelaburan emas:Laman web minta orang ramai hingga RM5,000 janji untung RM100,000 

Kuala Lumpur: Satu sindiket penipuan pelaburan emas dikesan menggunakan jenama barang kemas terkenal, Emas Sri Pinang (ESP), untuk mengabui orang ramai.
Sindiket itu dikesan mewujudkan satu laman web palsu yang hampir menyerupai laman sesawang asli milik syarikat barang kemas berkenaan untuk mempromosi pelaburan emas melalui talian yang meminta pelaburan orang ramai antara RM300 hingga RM5,000 dan menjanjikan keuntungan mencecah RM100,000. 
Selain itu, sindiket juga dikesan menyebarkan iklan melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) mengajak orang ramai mengunjungi laman web itu dan membuat pelaburan. 

Jurucakap ESP, V Sulojina, berkata pihaknya mengetahui perkara itu selepas dihubungi seorang wanita bertanyakan skim pelaburan emas yang diiklankan di laman web terbabit, 25 Jun lalu. 

“Saya terkejut apabila wanita itu bertanyakan mengenai skim pelaburan emas yang diiklankan walhal syarikat kami tidak pernah menawarkan perkhidmatan sedemikian. 

“Wanita itu memberitahu dia mengetahui mengenai pelaburan itu melalui satu SMS yang diterimanya dan berminat untuk membuat pelaburan,” katanya ketika datang ke pejabat BH Ahad di sini. 
Beliau berkata, laman web sebenar ESP ialah www.sripinang.com.
'via Blog this'

No comments:

Post a Comment