Search This Blog

Wednesday, July 18, 2012

Pintu tandop rosak, 35 rumah penduduk tenggelam


Pintu tandop rosak, 35 rumah penduduk tenggelam
Kerja baik pulih dilakukan bagi membolehkan air mengalir seperti biasa.


JITRA - Sebanyak 30 rumah di Kampung Tok Keramat, di sini ditenggelami air sedalam kira-kira 0.3 meter berikutankerosakan pintu di tandop Tanjung Pauh, malam kelmarin.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Johari Baharum berkata, selain 30 rumah yang terlibat, lima rumah yang dibina di kawasan rizab sungai turut tenggelam.

Menurutnya, kejadian berlaku pada kira-kira jam 8 malam itu disebabkan pintu pada tandop Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) jatuh.

“Tandop ini sudah lama dibina iaitu sejak 1950-an dan pembinaannya bertujuan untuk pengairan pertanian di kawasan ini.

“Terdapat tiga pintu namunhanya satu pintu sahajayang rosak dan kerja baik pulih mula dibuat sejak semalam (malam kelmarin) dan kita juga melakukan pengawasan selama 24 jam,” katanya kepada pemberita ketika melawat kerja baik pulih tandop Tanjung Pauh, semalam.

Mohd Johari berkata, pihaknya sudah menukar besi yang bengkok pada pintu terbabit bagi membolehkan keadaan pulih seperti biasa.

Katanya, selain tandop Tanjung Pauh, terdapat 20 tandop di kawasan Wilayah Dua yang akan dibaiki bagi mengelakkan berlaku kerosakan. “Kita sudah membaik pulih tujuh daripada 27 tandop yang kebanyakannya dibina sekitar tahun  yang sama iaitu 1950-an.

“Kita memperuntukkan kira-kira RM4 juta bagi satu tandop yang dibaiki dan jumlah keseluruhan tandop yang akan dibaiki kira-kira RM80 juta,” katanya. 

No comments:

Post a Comment