Search This Blog

Thursday, July 5, 2012

Nelayan cerita pengalaman nyaris maut dirempuh bot pancung

Kosmo! Online - Negara:
ABD. MALEK (berdiri) dan Mohamad Nazri menunjukkan kerosakan pada bot mereka selepas dilanggar bot pancung di perairan Pengerang, Kota Tinggi semalam.


KOTA TINGGI – “Pada masa itu, saya hanya fikir pasal mati sahaja, bot pancung yang besarnya empat kali ganda daripada bot saya tiba-tiba seperti terbang lalu merempuh bot dan kipas enjin yang berputar laju pada bot itu hanya seinci daripada kepala saya.”
Demikian detik-detik cemas yang dialami nelayan bot dalam, Abd. Malek Abd. Rahim, 50, yang hampir kehilangan nyawa apabila sebuah bot pancung haram dari arah Tanjung Balau, kira-kira 12 batu nautika timur laut Tanjung Penyusop, Pengerang di sini melanggar botnya ketika dia sedang memukat ikan semalam.
Mengimbau semula kejadian pada pukul 6.30 pagi itu, Abd. Malek memberitahu, seperti kelaziman, dia bersama adik iparnya, Mohamad Nazri Rahim, 23, keluar menangkap ikan pada pukul 1.30 pagi.
Mereka begitu teruja apabila berjaya menangkap lebih daripada 100 kilogram ikan seperti talang, kurau dan tenggiri dan berhasrat untuk berada lebih lama di laut.


Bagaimanapun, akibat keletihan, Mohamad Nazri tertidur sementara dia terus memukat.

No comments:

Post a Comment