Search This Blog

Saturday, July 14, 2012

Liong Sik tiada niat tipu KabinetLIONG SIK yang diarahkan membela diri selepas didapati bersalah atas dakwaan menipu kerajaan Malaysia meninggalkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr. Ling Liong Sik tidak mempunyai sebarang niat untuk menipu Kabinet kerana beliau tidak mengarahkan pegawainya untuk menyembunyikan apa-apa fakta berkenaan projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).
Peguam Wong Kian Kheong berkata demikian dalam hujahan pembukaan pembelaan diri Liong Sik, 68, di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Ahmadi Asnawi di sini semalam.
Kian Kheong berkata, pada semua masa, Liong Sik telah mengarahkan pegawai di Kementerian Pengangkutan (MOT) dan Lembaga Pelabuhan Klang (PKA) untuk mematuhi penilaian Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) berhubung perolehan tanah sama ada dengan cara pemerolehan wajib atau pembelian langsung.
Beliau berkata, dua surat daripada Liong Sik kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad bertarikh 3 April dan 29 Jun 2002 serta nota MOT kepada Kabinet disediakan oleh pegawai MOT.
"Liong Sik bertindak selaras dengan syor dan nasihat pegawai MOT. Liong Sik pada bila-bila masa tidak mengarahkan atau meminta pegawai MOT untuk menyembunyikan, memberi gambaran yang salah dan mengelirukan apa-apa fakta dalam persediaan dua pucuk surat kepada Dr. Mahathir dan dua nota ringkasan bertarikh 29 Oktober 2002 daripada Liong Sik berkenaan pengambilan balik tanah di Pulau Indah.
"Tiada siapa memberitahu Liong Sik bahawa surat berkenaan, memorandum atau apa-apa bentuk dokumentasi adalah silap, cacat atau tidak tepat dalam apa jua cara," kata beliau pada hari pertama kes pembelaan itu.

No comments:

Post a Comment