Search This Blog

Thursday, July 12, 2012

Geng rempit curi motor tumpas

ABDUL Majid Mohd. Ali (tengah) menunjukkan motosikal curi termasuk
yang sebahagiannya tinggal rangka pada sidang akhbar
di IPD Kluang, Johor, semalam.

KLUANG 10 Julai - Sekumpulan remaja berusia 15 hingga 19 tahun termasuk pelajar bukan sahaja melakukan jenayah curi motosikal malah turut berlumba haram dan menjual komponen kenderaan itu kepada mat rempit.
Perbuatan mereka seramai 10 orang yang menganggotai Geng Sri Lalang bagaimanapun, menerima padah apabila diberkas polis di Sri Lalang di sini pada 3 Julai lalu.
Ketua Polis Daerah Kluang, Asisten Komisioner Abdul Majid Mohd. Ali berkata, kejayaan itu adalah hasil penahanan dua suspek berusia 15 dan 16 tahun yang cuba melarikan diri selepas melihat satu sekatan jalan raya di Sri Lalang.
Menurutnya, susulan itu membawa kepada penahanan lapan lagi suspek di kediaman mereka di sini dan hasil soal-siasat mereka mengaku mencuri 10 motosikal di kawasan pusat beli-belah di pusat bandar.
"Polis turut menemui lapan rangka motosikal yang kebanyakannya telah dibuang ke dalam parit di Sri Lalang setelah dileraikan komponennya.
"Apa yang menyedihkan jenayah itu dilakukan golongan pelajar. Jenayah curi motosikal pula menjadi aktiviti jenayah tertinggi di daerah ini," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kluang di sini hari ini.
Abdul Majid berkata, selain untuk kegunaan sendiri, soal siasat menunjukkan komponen motosikal yang dicuri dijual kepada kenalan, golongan mat rempit dan kedai alat ganti motosikal.
Menurutnya, suspek juga mengubah suai motosikal untuk menambah kelajuannya bagi kegiatan lumba haram.
Katanya, kesemua suspek ditahan reman sehingga Jumaat ini dan kes disiasat mengikut Seksyen 379A/411 Kanun Keseksaan.
"Polis memburu tiga lagi rakan jenayah geng tersebut,'' kata beliau.
Menurutnya, sebanyak 245 motosikal dilaporkan dicuri di daerah ini sepanjang enam bulan pertama tahun ini dan polis telah melancarkan Ops Lejang bagi membasmi jenayah itu.
Geng rempit curi motor tumpas:

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment