Search This Blog

Saturday, July 14, 2012

Cinta palsu kikis wang

BANDAR SERI BEGAWAN: Rakyat Brunei dinasihatkan supaya tidak terpedaya dengan cinta palsu oleh lelaki yang menggunakan laman web sosial seperti Facebook, seperti yang berlaku kepada beberapa perempuan yang ditipu beribu-ribu dolar Brunei selepas dipikat oleh “kekasih” warga asing.
Mereka juga dinasihatkan tidak terpedaya dengan penipuan lain seperti loteri, peluang pekerjaan, pinjaman, kereta sewa, penipuan Internet, kad kredit, kad ATM, pengeluaran tunai tanpa kebenaran dan skim cepat kaya. 
Hal ini diingatkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Persatuan Penipuan Bank Brunei, Dexter Keasberry.

Mengenai penipuan percintaan, Keasberry berkata, “Saya bertemu dengan pelanggan, kebanyakannya wanita yang bertemu lelaki di Internet lalu tertipu dengan taktik menghantar wang ke luar negara. Seorang lelaki warga asing berjanji untuk datang ke Brunei. Dalam perjalanan ke lapangan terbang, keretanya rosak dan meminta wanita Brunei menghantar wang untuk membaiki keretanya. Wanita itu sekali lagi ditipu oleh lelaki asing yang berkata, ibunya sakit dan meminta untuk menghantar wang bagi menyelesaikan bil kesihatan yang tinggi. Wanita itu akhirnya kehilangan wang sebanyak B$30,000 (RM75,451) dan lelaki asing itu terus menghilangkan diri.”

Dalam satu kes lain, wanita Brunei menghantar sejumlah enam angka wang kepada lelaki di negara jiran.

Katanya, “Apabila kami memeriksa akaun lelaki itu di negara seberang, ia adalah satu lagi penipuan kerana akaun itu turut menerima wang daripada beberapa sumber.” - Brunei Times

No comments:

Post a Comment