Search This Blog

Sunday, July 8, 2012

Bumbung terbang akibat diserang ribut

Bumbung terbang akibat diserang ribut - Utara - Sinar Harian:


Bumbung terbang akibat diserang ribut
Asmunie menunjukkan kepingan zink yang diterbangkan angin dan tersangkut di wayar elektrik di hadapan rumahnya di Kampung Baru, Penaga, petang kelmarin.


SEBERANG PERAI UTARA - Dua rumah penduduk masing-masing setiap satu di Kampung Baru dan Kota Aur di sini, rosak selepas dipukul ribut, petang kelmarin.

Kejadian jam 6 petang itu bukan sahaja menyebabkan bumbung rumah dua penduduk terbabit rosak teruk, malah barangan rumah mereka turut rosak terkena air.

Mangsa, Mohd Salleh Mat, 28, berkata, ketika kejadian, dia bersamanya isteri, Azmah Halim, 26, dan anak tunggal mereka, Mohd Danial berusia setahun enam bulan berehat di ruang tamu sambil menonton televisyen.

“Kira-kira jam 6 petang semalam, saya terdengar deruman angin kencang menghala tepat ke rumah sebelum melihat kerangka bumbung tiba-tiba bergoyang.

“Dalam masa sama, saya dapati zink bumbung mula tercabut satu persatu sebelum seluruh bumbung rumah yang didiami sejak enam tahun ini diterbangkan angin,” katanya.

Menurut pekerja kampung itu, bimbang sesuatu yang buruk berlaku dia kemudian menarik tangan isteri dan mengendong anak lelakinya berlari keluar untuk menyelamatkan diri.

Katanya, ketika itu rumahnya digenangi air hujan menyebabkan semua peralatan seperti perabot dan alat elektrik basah kerana tidak sempat diselamatkan mengakibatkan kerugian mencecah RM15,000.

Seorang lagi mangsa, Asmunie Ismail, 39, berkata, serangan angin kencang itu hanya disedari apabila terdengar bunyi kuat seolah-olah guruh berdentum.

“Ketika itu saya berada di ruang tamu berseorangan kerana ahli keluarga lain keluar ke pekan.

“Kekuatan angin itu berjaya mengangkat bumbung dapur rumah dan menerbangkan zink hingga tersangkut di wayar elektrik,” katanya yang mengalami kerugian hampir RM20,000 dalam kejadian itu.

Menurutnya, bekalan elektrik turut terputus dan dia hanya mampu melihat kepingan zink diterbangkan angin tanpa dapat berbuat apa-apa kerana bimbangkan keselamatan diri.

Sementara itu, Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah Seberang Perai Utara, Abdul Rahim Mohd Aliff berkata, pihaknya telah melawat tempat kejadian selepas dimaklumkan kejadian itu.

Menurutnya, bantuan awal akan disalurkan kepada mangsa terbabit selepas mengambil butiran diri untuk penyaluran bantuan seterusnya.


'via Blog this'

No comments:

Post a Comment