Search This Blog

Thursday, July 12, 2012

Berlakon minum racun

KUCHING: Lakonan ‘olok-olok’ seorang lelaki yang mendakwa meminum racun selepas dikatakan kecewa selepas berlaku pertengkaran dengan isteri, bukan saja menimbulkan suasana panik ahli keluarganya, malah turut membuang masa kakitangan perubatan di Unit Kecemasan Hospital Umum Sarawak (HUS), di sini, kelmarin.
Lelaki berusia 51 tahun dari sebuah kampung di Padawan itu dikejarkan ke hospital oleh ahli keluarganya, apabila mengadu tidak sihat selepas mendakwa meneguk kopi yang kononnya dicampur racun sebaik selesai makan malam di rumahnya, kira-kira jam 8 malam.

Sumber berkata, perbuatan itu hanyalah lakonan semata-mata selepas pihak hospital mendapati tiada bahan beracun ditemui dalam tubuh lelaki itu selepas ujian darah dijalankan.
Malah, katanya, lelaki terbabit melakukan tindakan itu bagi menarik perhatian ahli keluarganya selepas bertengkar dengan isterinya ketika menikmati makan malam.

“Keadaan panik itu berlaku kerana mangsa sebelum ini pernah memberitahu anak lelakinya itu adalah makan malam terakhirnya sebelum ke dapur mengambil secawan kopi. “Keluarga mangsa menyangka dia meminum racun kerana mengadu kurang sihat sebelum dibawa ke hospital.

“Keadaan ini menyebabkan ahli keluarganya bimbang apabila seorang daripada anaknya menyangka bapanya mencampur racun dalam kopi yang diminum,” katanya.
Bagaimanapun, katanya, keluarga lelaki berkenaan lega apabila doktor yang merawatnya memberitahu ujian darah dilakukan tidak menjumpai sebarang bahan beracun dalam tubuhnya.

“Malah, lelaki itu turut mengaku cecair dicampur dalam air kopi itu sebenarnya hanya air masak,” katanya.

No comments:

Post a Comment