Search This Blog

Saturday, June 23, 2012

Upah RM1 bawa padah

JOHOR BAHRU: Hanya kerana menerima upah RM1 daripada rakan, seorang kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun berasal dari Taman Nora, Ulu Tiram di sini, bukan saja dituduh bersekongkol mencuri besi buruk, malah dijadikan tahanan lima jam oleh jirannya.
Jiran terbabit juga sanggup membelasah mangsa dikenali sebagai Ganesh hingga patah tangan kiri selain mencucuh puntung rokok di beberapa bahagian badannya.

Menceritakan nasib malang menimpa cucunya, nenek mangsa, M Devi, 44, berkata, kejadian berlaku pada tengah hari, 13 Jun lalu apabila Ganesh diajak seorang anak jiran menemaninya ke kedai berhampiran.
Menurutnya, selepas pulang ke rumah, seorang jiran yang tinggal selang beberapa rumah datang ke rumah mereka pada jam 3.50 petang dan meluahkan rasa tidak puas hati dengan perbuatan Ganesh yang didakwa mencuri besi buruk miliknya.

“Apabila saya menyoal Ganesh, dia mengakui melihat rakannya, seorang remaja lelaki berusia 14 tahun menjual besi buruk di sebuah kedai.

“Ganesh juga mengakui rakannya memberikan RM1 kepadanya sebagai upah kerana menemaninya dan tidak menyangka ia barangan curi,” katanya, semalam.
Katanya, Ganesh memaklumkan rakannya itu mengatakan besi buruk itu milik keluarganya.

Malah, Devi berkata, Ganesh mendakwa remaja berkenaan menjual besi buruk itu pada harga RM20 dan menggunakannya untuk membeli basikal terpakai.
“Mendengarkan kenyataan Ganesh, jiran kami yang juga lelaki berusia lewat 30-an memaksa cucu saya itu mengikutnya pulang. Saya serta suami cuba menghalang tetapi gagal.

“Malah suami, T Aravind berusia 54 tahun dicederakan kerana cuba menghalang perbuatan lelaki itu,” katanya.

Menurut Devi, lelaki terbabit meminta ahli keluarganya mengawasi mereka supaya tidak keluar rumah membantu Ganesh.

Katanya, mereka bernasib baik kerana menantu lelakinya yang mengunjungi kediaman itu pada jam 9 malam menghubungi balai polis berhampiran.

“Ganesh yang dikurung selama lima jam hanya dibebaskan selepas seorang anggota polis datang ke tempat kejadian.

“Anggota polis itu memaklumkan ketika menyelamatkan Ganesh, kedua-dua tangan cucu saya diikat ke belakang.

“Kami terkejut melihat keadaan Ganesh yang cedera, malah bajunya mempunyai kesan darah,” katanya.

Menurutnya, Ganesh dibawa ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru dan masih menerima rawatan.

Bimbangkan keselamatan mereka sekeluarga, Devi berkata, mereka kini menumpang di rumah seorang kenalan di Skudai.

Keluarga Devi membuat laporan di Balai Polis Skudai berkaitan kejadian itu pada 14 Jun lalu.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kes berkenaan.

No comments:

Post a Comment