Search This Blog

Thursday, June 28, 2012

Stesen TV dibom: 3 wartawan maut

DAMSYIK: Serangan terhadap pejabat utama saluran televisyen satelit yang prokerajaan dekat bandar raya ini membunuh tiga wartawan dan empat pengawal keselamatan semalam, lapor media kerajaan.
Siaran langsung oleh televisyen kerajaan menunjukkan kerosakan teruk studio Al-Ikhbariya dengan beberapa kebakaran kecil masih berlaku. Kumpulan pengganas merempuh masuk ke pejabat Al-Ikhbariya, meletakkan bahan letupan dalam studio dan meletupkannya bersama peralatan di situ,” kata Menteri Informasi, Omran al-Zohbi kepada stesen televisyen itu dalam wawancara secara langsung. “Mereka melakukan pembunuhan terburuk terhadap petugas media, wartawan dan kakitangan keselamatan,” katanya.

“Ini bukan serangan sebarangan,” katanya sambil menyalahkan sekatan Kesatuan Eropah (EU) dikenakan terhadap media yang prokerajaan. “Semua yang mendorong kepada keganasan, semua yang berkempen menentang Syria, sama ada mereka saluran media, pegawai atau Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan khususnya mereka yang tidak menghiraukan kehadiran kumpulan lelaki bersenjata, perlu bertanggungjawab sepenuhnya atas jenayah ini,” katanya. Saluran televisyen prokerajaan yang tidak dikenal pasti antara organisasi terbaru sekatan EU terhadap kerajaan Syria yang dikuatkuasakan Isnin lalu.
Blok dianggotai 27 negara itu sudah mengenakan sekatan ke atas media penyiaran kerajaan. - AFP

No comments:

Post a Comment