Search This Blog

Saturday, June 23, 2012

Lepas rindu dua tahun

SEPANG: “Anak-anak saya mana mak...jom balik kampung.” Hanya itu ungkapan yang keluar dari mulut Zarina Othman, 47, sebaik ditemukan dengan ibunya, Maimunah Shabudin, 73, di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT), di sini, semalam.
Kegembiraan jelas terpancar pada wajah Zarina apabila memeluk ibunya untuk melepaskan kerinduan selepas berpisah dua tahun.

Sepanjang pertemuan itu, Zarina tersenyum gembira serta bermesra, bergurau dan bertanyakan khabar ibunya.
Kepulangan Zarina diiringi kakaknya, Zaiton Othman, 50, hasil usaha Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) selepas kisahnya dirawat di Rumah Sakit Banda Aceh, Indonesia dilaporkan akhbar.

Sementara itu, Zaiton berkata, keluarganya akan terus memantau dan menjaga Zarina berikutan kesihatannya belum stabil.

“Kami akan meneruskan usaha termasuk mendapat rawatan psikiatri seperti disyorkan pakar di Rumah Sakit Jiwa Banda Aceh, Indonesia, mungkin di Hospital Besar Kuala Lumpur (HKL),” katanya.
Turut mengiringi kepulangan Zarina, Presiden KP1M, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim.

Kisah Zarina mendapat perhatian KP1M selepas dilaporkan berada dalam pengawasan rumah sakit di Banda Aceh berikutan ditahan pihak berkuasa negara itu.
Zarina dilaporkan memasuki Indonesia 25 Mac lalu melalui Dumai dari Jeti Bandar Melaka sebelum ditahan di Banda Aceh tiga hari kemudian kerana berkelakuan pelik serta mencurigakan sehingga dibawa ke rumah sakit jiwa berkenaan.

Zaiton berkata, adiknya mendapat layanan baik sepanjang di rumah sakit jiwa itu dan dia mengucapkan terima kasih kepada semua yang membantu membawa Zarina pulang.

“Adik saya kelihatan sihat dan gembira sepanjang berada di sana. Walaupun bukan rakyat negara itu, adik saya mendapat layanan baik.

“Mereka khuatir adik saya lari kerana tidak dapat mengesannya berikutan tiada alamat dan maklumat mengenainya,” katanya. Sementara itu, Abdul Azeez berkata, pihaknya mengambil tiga minggu untuk menguruskan kepulangan Zarina.

“Kami terpanggil membantu keluarga Zarina selepas terbaca laporan akhbar mengenainya. Justeru, kami mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Indonesia atas bantuan dan keprihatinan menjaga kebajikan Zarina sepanjang berada di sana,” katanya.

No comments:

Post a Comment