Search This Blog

Saturday, June 16, 2012

Kastam rampas dadah ‘dimasak’

SEPANG: Seorang lelaki warga New Zealand ditahan kerana memiliki pelbagai jenis dadah bernilai RM658,800 yang siap dibungkus di dalam bekas makanan plastik dalam serbuan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) di sebuah kondominium mewah, di ibu negara.
Lelaki berusia 29 tahun itu ditahan dalam serbuan jam 5 petang, Isnin lalu di kondominium mewah yang dihuninya dan dipercayai dijadikan stor penyimpanan dadah pelbagai jenis.

Pengarah Kastam Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Badaruddin Mohamed Rafik berkata, serbuan hasil kerjasama Cawangan Risikan Ibu Pejabat Kastam itu dibuat selepas mendapat maklumat daripada orang awam.
“Kami menjalankan intipan dan risikan di tempat kejadian selama tiga hari dan pelbagai jenis dadah ditemui di kondominium itu iaitu kokain, methamphetamine atau syabu, ganja dan ketamine,” katanya pada sidang media di Kompleks Kastam KLIA, semalam. Menurutnya, kokain yang dirampas seberat 1.38 kilogram (kg) bernilai RM277,600, methamphetamine atau syabu seberat 1.244 kg bernilai RM311,000, ganja seberat 12.13 kg bernilai RM36,390 dan ketamine seberat 0.966 gram bernilai RM33,810.

Badaruddin berkata, keseluruhan dadah pelbagai jenis itu 15.72 kilogram bernilai RM658,800 dan ketika ditemui dadah berkenaan sudah siap dibungkus di dalam plastik serta bekas makanan plastik. “Malah, ada dadah yang sedang dipanaskan di dalam ketuhar. Bagaimanapun, kami tidak menemui sebarang alat memproses dadah di tempat kejadian. Kami masih menyiasat sama ada dadah itu untuk pasaran di dalam negara atau antarabangsa,” katanya. Beliau berkata, siasatan awal mendapati suspek sudah tinggal di negara ini lebih setahun dan masuk ke Malaysia menggunakan visa pelancong.

No comments:

Post a Comment