Search This Blog

Friday, June 29, 2012

Kastam Hong Kong rampas 208 kg sisik tenggiling

HONG KONG: Kastam Hong Kong merampas 208 kilogram sisik tenggiling, haiwan terancam, semalam, yang mempunyai permintaan tinggi dalam perubatan tradisi, terutama di tanah besar China.

Jabatan Kastam dan Eksais berkata, sisik tenggiling bernilai sehingga HK$1.7 juta (RM700,111) dirampas kelmarin di bandar Sai Kung, ketika tujuh lelaki sedang mengangkutnya ke dalam bot laju.
Suspek kemudian melarikan diri menggunakan bot laju menuju ke tanah besar China dan dikejar oleh polis marin.

Jabatan Kastam berkata, mereka masih menyiasat destinasi sisik itu dihantar.Selain itu, 11 kilogram sarang burung, bahan utama untuk makanan China yang mahal, 1,600 cakera keras, 7,350 telefon bimbit dan sebuah kenderaan turut dirampas. Kesemuanya berjumlah HK$4.7 juta (RM1.9 juta)


Tenggiling yang memakan anai-anai dan semut dilindungi di bawah Konvensyen PBB Perdagangan Antarabangsa dalam Spesies Terancam di mana perdagangan haiwan itu dan produknya adalah menyalahi undang-undang.

Kumpulan pemuliharaan berkata, penyeludupan haiwan itu semakin berleluasa dan mereka sering memburunya dari hutan di Indonesia dan Malaysia, memburukkan lagi ancaman kepupusan. - AFP

No comments:

Post a Comment