Search This Blog

Saturday, June 23, 2012

Gempar kilang meletup

MELAKA: Suasana di sebuah kilang komponen elektronik di sekitar Batu Berendam, dekat sini, gempar seketika apabila berlaku letupan dan kebakaran ketika proses pemindahan bahan kimia ke dalam sebuah tangki bawah tanah dijalankan di kawasan premis itu, semalam.
Difahamkan, dalam kejadian jam 10.15 pagi itu, saluran hos menghubungkan antara sebuah lori ke tangki berkenaan tiba-tiba meletup dan terbakar hingga menyebabkan cecair kimia mengalir di dalam kawasan kilang terbabit.

Kebakaran bagaimanapun dikawal bomba yang turut mengarahkan pasukan Unit Bahan Berbahaya (Hazmat) melakukan pemeriksaan menyeluruh di premis berkenaan.
Penolong Pengarah Operasi Bomba negeri, Lokman Hakim Sulaiman yang mengetuai operasi itu berkata, pihaknya bergegas ke lokasi kejadian sejurus menerima panggilan kecemasan pada jam 10.20 pagi.

“Seramai 45 pegawai dan anggota bersama lapan jentera masing-masing dari Balai Bomba dan Penyelamat Ayer Keroh, Bukit Katil, Jalan Kubu, termasuk Hazmat dikerah memadam kebakaran serta melakukan pemeriksaan.

“Pemeriksaan lanjut mendapati kebakaran hanya membabitkan saluran hos yang menghubungkan ke sebuah tangki bawah tanah dan ia dikawal dalam tempoh 10 minit,” katanya di sini, semalam.
Menurut beliau, siasatan awal mendapati letupan dan kebakaran berlaku ketika proses pemindahan bahan kimia dijalankan dari sebuah lori ke tangki terbabit.

“Namun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan berlaku dan pasukan Hazmat turut melakukan tindakan lanjut bagi mengelak cecair itu mengalir ke luar kawasan kilang terbabit.
“Keadaan dikawal sepenuhnya dan tiada pekerja atau kakitangan mengalami sesak nafas akibat terhidu bahan terbabit,” katanya.

No comments:

Post a Comment