Search This Blog

Friday, June 29, 2012

Dua beradik tak kenang budi

ALING: Dua beradik yang berpura-pura menziarah sepasang warga emas di Kampung Batu Satu, Kuala Ketil, yang pernah menjaga mereka ketika kanak-kanak, sanggup melarikan wang tunai dan barangan kemas bernilai RM2,000, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira 6 petang, kedua-dua suspek yang berusia lingkungan 20-an dikatakan datang ke rumah warga emas itu untuk bertanya khabar dan meminta buah kelapa kononnya untuk mengadakan majlis kenduri sebelum melarikan barang milik mangsa.


Bahar Jamalun, 88, berkata, ketika kejadian itu, dia dan isterinya, Azizah Nayan, 68, serta seorang anak perempuan Norhidayati ,27, sedang membuat kuih.

“Saya tidak menyangka dua lelaki yang pernah diberi makan minum dan menjaga mereka ketika kanak-kanak sanggup mencuri di rumah saya dengan melarikan beg yang tersimpan wang tunai dan dokumen penting turut lesap.


“Mereka minta buah kelapa kononnya untuk mengadakan majlis kenduri. Saya suruh mereka ambil dan mengopek sendiri buah itu di halaman rumah,” katanya.


Menurutnya, dia melihat salah seorang daripada mereka merayau-rayau dalam rumah dan tidak mengesyaki apa-apa kerana menganggap mereka sebagai anak sendiri.


“Namun, keesokannya, kami tersedar apabila anak saya, Norhidayati mendapati begnya yang digantung di dinding, hilang. Saya syak beg itu dikebas lelaki itu ketika dia merayau dalam rumah. “Kami kehilangan wang tunai dan barangan kemas semuanya bernilai hampir RM2,000 selain kad pengenalan isteri dan anak serta buku akaun bank yang disimpan dalam beg berkenaan,” katanya.

No comments:

Post a Comment