Search This Blog

Friday, June 29, 2012

Bujang Senang masih hidup?KERATAN akhbar Utusan Malaysia bertarikh 22 Mei 1992 memaparkan bangkai buaya yang didakwa Bujang Senang yang ditembak di Sungai Pelaban, Batang Lupar, Sri Aman.


KUCHING - Legenda seekor buaya dikenali dengan nama Bujang Senang yang pernah mengganas di Sarawak sekitar tahun 1980-an dan 1990-an dikatakan masih mendiami Sungai Batang Lupar, Sri Aman dekat sini.
Perkara itu didedahkan oleh pawang buaya tersohor dari Betong, Indet Sanabong, 49, yang mendakwa melihat kelibat buaya sepanjang hampir enam meter tersebut pada Ogos 2004.
Menurutnya, ciri-ciri buaya yang dilihatnya itu benar-benar menyerupai Bujang Senang yang mempunyai belang putih di belakang dan warna kulitnya kelabu.
"Saya percaya Bujang Senang masih hidup berdasarkan ciri-ciri yang ada pada buaya yang saya lihat," katanya di sini kelmarin.
Dakwanya lagi, buaya tersebut mengaku dirinya Bujang Senang selepas dia berdialog secara batin dengan reptilia itu.
Mengimbas kejadian bertemu dengan buaya tersebut, Indet bersama adiknya, Tinggi Sanabong, 48, pergi ke Sungai Batang Lupar bagi menangkap buaya putih untuk dipamerkan di Taman Buaya Miri ketika itu.

No comments:

Post a Comment