Search This Blog

Thursday, June 28, 2012

Bot karam: 125 berjaya diselamatkan

SYDNEY: Anggota penyelamat menyelamatkan 125 orang dari laut selepas bot yang membawa pencari suaka, karam ketika dalam perjalanan ke Australia, beberapa hari selepas sebuah kapal tenggelam di tempat yang sama, dan 90 maut.
Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA) berkata, bot buruk itu tenggelam di 107 batu nautika di utara Pulau Krismas di Laut Hindi, dan buat masa ini seorang disahkan maut. 
Laporan AMSA terbaru berkata, terdapat 150 orang di atas bot itu termasuk wanita dan kanak-kanak, iaitu bertentangan dengan laporan Perdana Menteri, Julia Gillard yang memberitahu Parlimen ada antara 123 dan 133 orang di bot itu.

Gillard memberikan laporan itu ketika ahli politik Australia cuba berbincang bagaimana untuk menyelesaikan masalah ketibaan pencari suaka.

Insiden itu berlaku beberapa hari selepas sebuah lagi bot dengan 200 penumpang karam di Laut Hindi ketika dalam perjalanan ke Australia.

Dalam tragedi itu, anggota penyelamat berjaya menyelamatkan 110 orang dan 17 mayat ditemui tetapi tiada mangsa lain ditemui selamat. - AFP

No comments:

Post a Comment