Search This Blog

Friday, June 29, 2012

Abang kuatkan semangat kutip cebisan otak adik

PEKAN: “Saya terpaksa tabahkan hati mengutip satu persatu cebisan otak adik yang bertaburan atas jalan walaupun perasaan ketika itu bercampur baur.

“Saya kuatkan semangat melakukannya dan menganggap apa yang dilakukan itu sebagai bakti terakhir untuk arwah supaya dia dapat dikebumikan dengan sempurna,” kata Kamarul Effendy Amir Nor Hazam, 37, abang kepada anggota Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) yang maut dalam kemalangan, jam 12.10 tengah malam semalam.


Mangsa, Kamarul Shafrizan Amir Nor Hazam, 33, meninggal dunia di tempat kejadian selepas motosikal ditungganginya merempuh lori yang berhenti di bahu jalan di Kilometer 4, Jalan Pekan-Nenasi dekat Kampung Ketapang, di sini.

Rempuhan kuat itu mengakibatkan kepala mangsa pecah dan otak bertaburan atas jalan.


Kamarul Effendy berkata, dia dimaklumkan kejadian itu oleh rakannya pada jam 12.30 tengah malam dan terus bergegas ke tempat kejadian.


“Setibanya di situ, saya terkedu melihat keadaan mayat adik yang cukup menyayat hati dengan kepala pecah dan cebisan otak bertaburan.


“Saya sudah lama tidak menemui arwah dan kali terakhir beberapa bulan lalu, namun tidak menyangka bertemu semula dalam keadaan sudah tidak bernyawa,” katanya.


Menurutnya, kali terakhir bertemu, adiknya itu tidak menunjukkan sebarang perubahan dan mereka berbual seperti biasa.

Jenazah mangsa selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Ketapang Hilir, jam 9.30 pagi semalam.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Pekan, Superintendan Yahaya Othman ketika dihubungi berkata, ketika kejadian, mangsa yang juga buruh kasar dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Taman Nathan, di sini.


“Setibanya di tempat kejadian, mangsa dikatakan mahu mengambil kotak rokok dalam raga motosikal tanpa menyedari treler diletakkan di bahu jalan berkenaan.


“Mangsa tidak sempat mengelak lalu merempuh bahagian kanan belakang kenderaan itu menyebabkan kepalanya pecah,” katanya.


Difahamkan, pemilik treler itu memberhentikan kenderaan di tepi jalan kerana mahu membuang air kecil dan lampu isyarat kecemasan turut dinyalakan.

No comments:

Post a Comment