Search This Blog

Saturday, June 2, 2012

151 Pati, 7 majikan ditahan

151 Pati, 7 majikan ditahan - Johor - Sinar Harian:

151 Pati, 7 majikan ditahan
Imigresen Muar menahan warga China dipercayai terbabit dalam kegiatan
pelacuran dalam serbuan, baru-baru ini.
MUAR – Pejabat Imigresen Muar berjaya menahan 151 pendatang asing tanpa izin (Pati) dan tujuh majikan menerusi 48 operasi yang dibuat  di sekitar daerah itu, sejakNovember 2011 hingga April tahun ini.

Ketua Imigresen Muar, Muhamad Zulkifli Abd Rahman berkata, daripada jumlah itu, 91 terdiri daripada lelaki dan selebihnya adalah wanita.

Menurutnya, kesemua yang ditahan dikenakan tindakan di bawah Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155)  dan Peraturan-  peraturan Imigresen 1963. “Lambakan Pati di daerah ini masih lagi terkawal, meskipun menunjukkan peningkatan tangkapan sebanyak 63 Pati antara Januari hingga April tahun ini berbanding hanya 12 tangkapan dalam  tempoh sama, tahun lalu.

“Kesemua Pati yang ditahan tidak mempunyai permit yang sah dan bekerja dalam sektor perkilangan membuat  perabot,” katanya kepada Sinar Harian, semalam. Dalam pada itu katanya, manakala  kebanyakan warga asing yang berlegar-legar di  tempat awam terutamanya pada cuti umum dan cuti hujung minggu, didapati mempunyai permit yang sah.

“Warga Indonesia adalah Pati yang paling ramai ditahan dalam setiap  operasi diadakan, diikuti warga Bangladesh dan  Nepal. “Mereka ini dapat permintaan yang tinggi bagi mengisi pekerjaan dalam sektor perkilangan pembuatan perabot dan sektor perkhidmatan,” katanya. Jelas beliau, terdapat juga   

Pati yang terlibat dalam kegiatan  pelacuran tetapi nisbahnya terlalu kecil iaitu kira-kira dua peratus dan lazimnya membabitkan warga China dan Thailand. Zulkifli berkata, pihaknya sentiasa memperketat kawalan di pintu masuk Jeti  Jabatan Laut Muar, untuk menyekat kemasukan Pati di daerah ini.

Mana-mana Pati yang mendaftar program 6P (pendaftaran, pemutihan, pengampunan, pemantauan, penguatkuasaan dan pengusiran)  lebih daripada tempoh pengampunan akan disenaraihitam dan tidak dibenarkan masuk daerah ini. “Kami juga buat pemantauan bersama agensi lain seperti  Polis Diraja Malaysia (PDRM) di beberapa kawasan ‘hot-spot’ kemasukan Pati,” katanya.

Katanya lagi, pihaknya tidak menafikan terdapat ‘lubang tikus’ yang menjadi laluan  gelap Pati masuk ke daerah ini sehingga menyukarkan pihak berkuasa memberkas Pati kerana didalangi penduduk tempatan. Bagaimanapun, beliau yakin  dengan kemampuan 15anggota penguat kuasanya  akan dapat menyekat kemasukan dan lambakan Pati di sini.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment