Search This Blog

Sunday, May 27, 2012

Tiket bas diambil semula

KUALA LUMPUR: Sebuah bas ekspres yang mempunyai sekurang-kurangnya lima kesalahan trafik dan Akta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) 2010 antara dikesan dalam operasi khas di Plaza Tol Sungai Besi menghala selatan, semalam.
Berdasarkan kesalahan dilakukan, pengendali atau syarikat bas itu bakal berdepan tindakan tegas daripada SPAD termasuk mungkin dikenakan denda sehingga RM500,000 dan penjara.

Ops Serkap III 2012 yang dijalankan 40 pegawai dan anggota penguatkuasa SPAD serta polis trafik itu memeriksa 48 bas, 16 lori dan sembilan teksi dalam operasi selama empat jam berakhir jam 1 pagi semalam.
Ketua Penguat kuasa SPAD, Datuk Che Hasni Che Ahmad berkata, operasi khas itu bagi memastikan pengangkutan awam mematuhi peraturan ditetapkan bagi menjamin keselamatan pengguna.

“Sebanyak 17 kesalahan dikesan iaitu 10 membabitkan bas, enam lori dan satu teksi, manakala polis trafik pula sebanyak enam kesalahan.

“Kita mengesan sebuah bas dengan 28 penumpang yang dalam perjalanan ke Johor Bahru melanggar beberapa kesalahan seperti tidak mempunyai jadual perjalanan, melalui kawasan tidak dilesenkan, tiada kawalan tiket, mengambil penumpang di kawasan tidak dibenarkan, tiada pemandu kedua dan lelesen memandu pemandunya tamat tempoh,” katanya.
Menurutnya, ketika pemeriksaan, semua penumpang bas memaklumkan tiket mereka diambil semula oleh pengendali sebaik menaiki bas dan SPAD percaya ia mungkin berlaku disebabkan penumpang membelinya daripada ulat tiket.

No comments:

Post a Comment