Search This Blog

Saturday, May 5, 2012

Senjata buatan sendiri meletupZahari Mohamed (kiri) menunjukkan senjata buatan sendiri yang meletup ketika diuji oleh seorang pemuda pada sidang ahkbar di Keningau, semalam.
KENINGAU 3 Mei - Seorang pemuda nyaris maut akibat terkena letupan semasa melepaskan tembakan ketika menguji senjata buatan sendiri milik rakannya semalam.
Mangsa yang berusia 24 tahun melepaskan tembakan dari kawasan beranda rumah rakannya di Kampung Gaulan dekat sini pada pukul 6.30 petang.
Ketua Polis Daerah, Deputi Supritendan Zahari Mohamed berkata, bagaimanapun senjata itu meletup menyebabkan mangsa yang bekerja sebagai penoreh getah cedera di kanan muka, mata dan telinga.
"Mangsa kemudian dihantar ke hospital dengan menggunakan kenderaan saudara rakannya itu bagi mendapatkan rawatan," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Berikutan itu, Zahari berkata, dua rakan mangsa yang berusia 27 dan 29 tahun ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) bagi membantu siasatan.
Tambahnya, siasatan di tempat kejadian membolehkan polis menemui tiga komponen senjata buatan sendiri yang dimiliki oleh salah seorang rakan mangsa.
Katanya, kes ini disiasat mengikut Seksyen 37 Akta Senjata 1960 kerana menyebabkan cedera dengan senjata.

No comments:

Post a Comment