Search This Blog

Saturday, May 5, 2012

Pelancong Mesir curi arak dijel, denda RM100

myMetro | Pelancong Mesir curi arak dijel, denda RM100:

KUALA LUMPUR: Seorang pelancong dari Mesir dihukum penjara sehari dan denda RM100 oleh Mahkamah Majistret di sini semalam, selepas mengaku bersalah mencuri tiga tin minuman keras.

Tertuduh, Khaled Abdelzaher Imam Sayed Hezgazi, 47, didakwa mencuri tiga tin minuman keras yang mana dua daripadanya berjenama El Diablo Super Strong Brew dan setin lagi jenama Double Dutch, keseluruhannya bernilai RM23.70.


Dia didakwa melakukan perbuatan itu di 168, Stor No 90-92, Jalan Changkat Bukit Bintang, Dang Wangi, pada jam 11.30 malam, 24 April 2012.

Bagi perbuatan itu, lelaki berkenaan didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda jika sabit kesalahan.


Terdahulu, tertuduh yang tidak diwakili peguam dalam rayuannya memohon hukuman ringan dengan alasan dia adalah penanggung tunggal bagi isteri dan enam anaknya dan hanya bekerja sebagai seorang tukang kayu di negara asalnya.


Majistret Erry Shahriman Nor Aripin kemudian menjatuhkan hukuman penjara sehari bermula semalam dan denda RM100 serta 10 hari penjara sekiranya tertuduh gagal membayar denda berkenaan.


Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Inspektor E Chandra.

No comments:

Post a Comment