Search This Blog

Sunday, May 20, 2012

Peguam lesap wang dibelasah

Berita Harian Online | Peguam lesap wang dibelasah:
Enam lelaki kurung mangsa 4 hari selepas keluarga bayar tebusan RM180,000 

KUALA LUMPUR: Seorang peguam dilarikan sekumpulan enam lelaki sebelum dibelasah dan dikurung selama empat hari di sebuah rumah teres dua tingkat dekat bandar Rawang, Sabtu lalu.
Mangsa lelaki berusia 35 tahun itu dikatakan sedang minum di sebuah kopitiam di Kepong di sini, malam Sabtu lalu sebelum didatangi enam lelaki yang secara tiba-tiba menariknya ke dalam kereta.
Kumpulan lelaki terbabit kemudian memberi mangsa sejenis minuman khayal menyebabkannya tidak sedarkan diri. 

Bagaimanapun, mangsa dibebaskan kumpulan penjenayah berkenaan Rabu lalu dalam keadaan selamat selepas keluarganya membayar tebusan RM180,000 yang dimasukkan melalui mesin juruwang automatik (ATM). 

Difahamkan, sebelum kejadian itu, seorang daripada suspek menyerahkan wang tunai RM200,000 kepada peguam terbabit untuk dilaburkan, namun mangsa dikatakan menggunakannya untuk tujuan lain mengakibatkan lelaki itu naik berang. 

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah, ketika mengesahkan kejadian itu berkata, mangsa cedera di kepala dan badan akibat dipukul suspek berusia 20 hingga 30 tahun itu sepanjang berada dalam tahanan. 
Katanya, susulan laporan polis yang dibuat mangsa, polis menahan tiga daripada kumpulan lelaki terbabit pagi kelmarin sekitar ibu negara dan gerakan memburu tiga lagi rakan mereka sedang dijalankan. 

“Siasatan polis mendapati, mangsa bukan diculik seperti didakwa ahli keluarganya, sebaliknya kejadian berpunca daripada masalah perniagaan. 

“Mangsa dikatakan melesapkan sejumlah wang milik kumpulan suspek terbabit menyebabkan mereka bertindak melarikan peguam itu dan meminta wang tebusan sebagai ganti,” katanya ketika ditemui di sini, semalam. 

Ku berkata, siasatan lanjut sedang dilakukan dan kes disiasat mengikut Seksyen 363 dan 384 Kanun Keseksaan.
'via Blog this'

No comments:

Post a Comment