Search This Blog

Saturday, May 12, 2012

Lebih 30,000 polis Britain sertai mogokLONDON 11 Mei - Lebih 30,000 anggota polis dan beratus ribu pekerja sektor awam Britain berarak di sini semalam melancarkan mogok sebagai membantah pelaksanaan langkah berjimat cermat kerajaan.
Pekerja imigresen, awam, kesihatan, pensyarah dan warden penjara turut menyertai mogok sehari itu, sebagai bantahan terhadap pelaksanaan terbaru pemotongan sejak kerajaan perpaduan memegang tampuk pemerintahan dua tahun lalu.
Anggota polis daripada 43 pasukan di England dan Wales memakai topi berwarna hitam yang bertulis ayat 'Penjimatan adalah Jenayah' ketika mereka membantah pelaksanaan langkah penjimatan dan pemotongan gaji serta pencen mereka.
Anggota polis Britain, yang dilarang mengadakan mogok, memberi amaran bahawa langkah kerajaan itu akan meletakkan keselamatan awam dalam bahaya.
Pengerusi Polis Persekutuan, Paul McKeever dalam ucapannya berkata, pihak polis sangat mengambil berat terhadap perkhidmatan yang diberikan kepada masyarakat.
"Kami dapat melihat apa yang bakal terjadi apabila mempunyai sebuah kerajaan yang melaksanakan polisi yang tidak mementingkan keutamaan.
"Jika anda (kerajaan) menyekat pekerjaan kami, ia bermakna anda turut menyekat perkhidmatan kami, sekali gus meletakkan keadaan keselamatan awam dalam bahaya," katanya. - AFP

No comments:

Post a Comment