Search This Blog

Sunday, May 20, 2012

Hilang tempat berteduh

Hilang tempat berteduh - Johor - Sinar Harian:

Hilang tempat berteduh
Zainon melihat keadaan rumahnya yang terlibat dalam kebakaran Selasa lalu.
KLUANG - Hanya ungkapan syukur sahaja yang mampu dilafazkan satu keluarga di sini apabila semua ahli keluarga terselamat selepas terlibat dalam kebakaran di Kampung Melayu Batu 5, Selasa lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 petang itu, lapan penghuni kehilangan tempah berteduh sekelip mata selepas rumah yang mereka didiami musnah terbakar yang dipercayai berpunca daripada litar pintas.

Mangsa, Zainon Said, 48, berkata, kebakaran yang disebabkan litar pintas adalah kerana punca api datang daripada bilik di bahagian atas rumah seterusnya merebak ke bahagian bawah rumah.

“Sewaktu kebakaran berlaku saya baru sahaja pulang dari menghantar anak ke sekolah agama dan sempat menonton televisyen di bahagian bawah rumah bersama anak-anak.

Sedang asyik menonton, saya terhidu bau asap dari bahagian atas rumah dan tanpa berlengah saya pergi melihat dan ternyata api sudah marak di bahagian atas.
“Saya sempat naik ke atas untuk mengambil dokumen penting seperti sijil kelahiran, surat nikah dan sebagainya kerana pada waktu itu fikiran saya hanya terbayangkan dokumen penting sahaja. Selepas itu saya terus membawa tiga anak saya dan ibu saya, Jaliha Ahmad, 75, yang mengalami sakit tua berada dalam bilik keluar dari rumah," katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.
Katanya, bantuan jiran memudahkan ibunya dikeluarkan dengan segera dan dia hanya mampu melihat rumahnya hangus dijilat api dengan tiada sebarang peralatan dapat diselamatkan.

Bagaimanapun, dia bersyukur kepada semuanya selamat tanpa sebarang kecederaan. Kerugian dianggarkan lebih kurang RM200,000 .
“Saya mengucapkan terima kasih dengan pihak yang datang membantu sewaktu kebakaran itu berlaku kerana saya hanya terfikirkan ibu saya sahaja kerana dia tidak boleh bergerak dan perlukan pertolongan untuk menggerakkannya.
“Dalam pada itu, saya juga mengucapkan terima kasih kepada Majlis Agama Islam Johor (Maij) cawangan Kluang di atas sumbangan yang diberikan kepada keluarga saya ini,” katanya.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment