Search This Blog

Sunday, May 20, 2012

Empat ditahan pandu mabuk

Empat ditahan pandu mabuk - Selangor & KL - Sinar Harian:

Empat ditahan pandu mabuk
Azmi (dua, kanan) sedang mengatakan sesuatu kepada salah seorang pemandu yang ditahan bagi pemeriksaan tahap pengaruh alkohol.
PELABUHAN KLANG - Sebanyak 85 saman dikeluarkan termasuk penahanan empat lelaki yang disyaki memandu di bawah pengaruh alkohol dalam Operasi Bersepadu cegah kemalangan, malam kelmarin.

Operasi berkenaan dilaksanakan polis dari Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Selangor dan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan, di Pesiaran Raja Muda Musa, malam kelmarin.

Bagaimanapun tiga daripadanya dibebaskan selepas ujian tahap pengaruh alkohol dijalankan di lokasi pemeriksaan menerusi alat SD2+ menunjukkan mereka berada di bawah 80 milimeter (mm).

Ketua Operasi merangkap Pegawai Turus Trafik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, Deputi Superintenden Azmi Mansor berkata, salah seorang lelaki yang ditahan terpaksa menjalani tahap pengaruh alkohol kali kedua berikutan tahap pengaruhnya melebihi 80 mm iaitu 209 mm.

“Lelaki berusia 32 tahun itu dibawa ke Balai Trafik Klang Selatan untuk menjalani ujian pengesanan pengaruh alkohol menggunakan alat kesan alkohol (EBA),” katanya.
Dalam pada itu, menurutnya, kesemua saman yang dikeluarkan ketika operasi dijalankan meliputi pelbagai kesalahan jalan raya.
“Antara kesalahan yang dilakukan pemandu kenderaan tiada cukai jalan, tiada lesen memandu, cukai jalan tamat tempoh dan nombor pendaftaran tidak jelas.

“Kita akui kesalahan yang dilakukan itu turut menyumbang kepada kemalangan termasuk sikap kurang kesedaran dan masalah disiplin ketika berada di jalan raya,” katanya kepada Pemberita di lokasi Operasi, di sini.

Beliau berkata, operasi seperti ini akan diteruskan sepanjang masa bagi mengurangkan kadar kemalangan jalan raya terutamanya di Selangor.
Katanya, hingga kini kadar kes kemalangan jalan raya di negeri ini mencatatkan peningkatan 40,000 kes.

“Berikutan itu, kita terpaksa memperhebatkan operasi agar kadar ini dapat dikurangkan. Malah peranan itu bukan hanya dimainkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) sahaja malah ia turut melibatkan tanggungjawab masyarakat awam dalam menjaga sikap dan disiplin diri ketika memandu,” katanya.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment