Search This Blog

Sunday, May 20, 2012

Aktivis tawan Chicago

Berita Harian Online | Aktivis tawan Chicago:

  • Foto
    AKTIVIS Occupy memenuhi kawasan tengah Kota Chicago membantah sidang NATO.
  • Foto
    PENUNJUK perasaan memegang poster membantah sidang NATO di Chicago.
Paksa sidang pemimpin NATO pindah ke Camp David

CHICAGO: Bantahan beribu-ribu penunjuk perasaan di sini yang memprotes peperangan dan menuntut golongan kaya dicukai selain menyebabkan kesesakan lalu lintas di tengah bandar memaksa pentadbiran Presiden Barack Obama mengubah lokasi sidang Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) ke Camp David, 96 kilometer ke utara Washington.
Seorang aktivis yang menaja konvoi bas dari beberapa bandar ke Chicago, Stephen Weber, berkata: “Tindakan memindahkan pemimpin negara maju ke Camp David menunjukkan ketidakpuasan hati penduduk di negara ini dan seluruh dunia memang besar.”
Weber yang membantu kumpulan 99% Solidarity, serpihan kepada gerakan ‘Occupy’, berkata dia menentang NATO kerana pertubuhan itu melancarkan perang dan kerajaan Barat menggunakan wang yang sepatutnya dibelanjakan untuk tujuan lain.

Kira-kira 10,000 penunjuk perasaan dijangka hadir untuk menyertai protes terhadap NATO hari ini bagi menuntut pemimpin pertubuhan itu memilih keamanan dan persamaan taraf ekonomi dalam merangka dasar rasmi.

Ribuan aktivis yang berhimpun di jalan raya Chicago melaungkan ‘kenakan cukai kepada orang kaya!’ dan menggesa menamatkan perang supaya kerajaan memberi fokus kepada khidmat sosial.

Mereka menghalang lalu lintas di tengah daerah kewangan Chicago ketika lebuh raya di bandar raya itu ditutup lebih awal bagi membolehkan konvoi membawa 50 pemimpin dunia menghadiri sidang kemuncak NATO hari ini dan esok. 
“Jalan siapa? Jalan kami!” laung ratusan penunjuk perasaan sambil berarak melepasi polis berkuda dan basikal, manakala orang ramai merakam gambar di tepi jalan dekat kedai serta pejabat.

Kebimbangan bantahan boleh bertukar menjadi ganas meletakkan bandar raya itu dalam berjaga-jaga dengan beberapa majikan meminta pekerja menukar pakaian untuk mengelak menjadi sasaran di jalanan.

Polis dan penganjur bantahan berikrar tidak akan mengulangi masalah yang tercetus ketika sidang kemuncak G20 di London dan Toronto atau rusuhan yang menakutkan Chicago ketika Konvensyen Kebangsaan Demokratik 1968.

Untuk memastikan mereka dapat mengawal keadaan, jabatan polis dilapor membekalkan semburan lada hitam kepada anggotanya selain peralatan mencegah rusuhan bernilai AS$1 juta (RM3 juta).

Superintenden Polis, Garry McCarthy ketika diwawancara berkata, pasukan keselamatan tidak menjangka akan menghadapi kekacauan besar.

Bagaimanapun, katanya, sesiapa yang dilihat cuba menghasut kekacauan akan ditahan meskipun di celah penunjuk perasaan lain. – Agensi
'via Blog this'

No comments:

Post a Comment