Search This Blog

Sunday, May 20, 2012

Aktivis China cetus kontroversi tiba di New York

Aktivis China cetus kontroversi tiba di New York - Global - Sinar Harian:

Aktivis China cetus kontroversi tiba di New York
Chen Guangcheng
NEW YORK - Aktivis China, Chen Guangcheng yang dikenakan tahanan rumah sejak beberapa tahun lalu dan mencetuskan krisis diplomatik bulan lalu, tiba di Amerika Syarikat (AS) untuk memulakan kehidupan baru.

Aktivis hak asasi manusia yang cacat penglihatan ini mencetuskan krisis diplomatik apabila melepaskan diri dari tahanan rumah untuk mendapatkan perlindungan di Kedutaan AS di Beijing dan berada di premis itu selama enam hari selepas sehingga satu penyelesaian dicapai oleh kedua-dua kerajaan.

Guangcheng akan mengikuti pengajian di New York University. Selepas satu tempoh selama seminggu yang tidak pasti, isterina Yuan Weijing dan dua anaknya, yang berusia lapan dan enam, diberikan pasport dan dibenarkan terbang ke Newark, New York.

Ketika bercakap kepada pemberita di pekarangan universiti itu, Guangcheng berkata, walaupun selamat tiba di New York beliau masih bimbang tentang keselamatan anggota keluarga lain dan saudara-mara di China.

Pentadbiran AS gembira dengan satu resolusi yang dicapai antara Washington dan Beijing dalam isu terbaru ini. Guangcheng, seorang peguam dengan belajar sendiri, memperjuangkan hak kaum wanita dan mengkritik dasar satu anak China.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment