Search This Blog

Thursday, May 31, 2012

Ah long berang bakar kereta

Ah long berang bakar kereta
Michael (tengah) dan kedua-dua mangsa menunjukkan gambar kereta yang dibakar.
KUALA LUMPUR - Sekumpulan ah long sanggup membakar kereta jenis Proton Saga milik seorang lelaki kerana berita mengenai geng
itu disiarkan di media.

Mangsa, Ong Hwa Cheong, 44, berkata, kejadian berlaku selepas geng itu datang ke rumahnya di Taman Sentosa, Klang untuk menuntut hutang daripada adik iparnya.

"Ah long yang gagal mengesan adik saya menggunakan molotov cocktail untuk membakar bahagian belakang kereta saya," katanya.

Hwa Cheong berkata, sebelum ini mereka juga bertindak menyimbah cat merah dan memecahkan cermin belakang kenderaan miliknya.

Menurutnya, akibat kejadian itu dia dan ibunya bimbang dengan keselamatan diri .

"Jiran menasihatkan saya dan keluarga berpindah ke tempat lain demi keselamatan. Kehidupan kami kini tidak tenteram dan mahu adik ipar bertanggungjawab dengan masalah ini," katanya.

Seorang lagi mangsa ah long, Ghong Wei Lun dari Kepong berdepan masalah sama apabila kereta jenis Proton Wira dan Toyota Vios milik dia dan bapanya di bakar ah long, kelmarin.

Ketua Biro Pengaduan Awam MCA, Datuk Seri Michael Chong berkata, beliau menerima empat kes sama sejak tahun ini.

"Perkara sebegini amat membimbangkan kerana sebelum ini geng ah long tersebut bertindak kejam dengan membakar rumah mangsa tanpa menghiraukan nyawa orang yang tidak bersalah," katanya.

No comments:

Post a Comment