Search This Blog

Tuesday, May 15, 2012

6 penumpang nyaris maut, bot tenggelam

6 penumpang nyaris maut, bot tenggelam - Sinar Harian:

PORT DICKSON - Enam penumpang cemas apabila bot yang mereka naiki tiba-tiba tenggelam mengakibatkan mereka hampir lemas dalam satu kejadian kira-kira jam 1.30 petang tadi di perairan Port Dickson, di sini.
Pegawai Penguat Kuasa Maritim Malaysia Leftenan Muda Ahmad Azwan Rusidi berkata kejadian berlaku di 4.5 batu nautika perairan di sini selepas bot tersebut berlepas dari jeti lama Port Dickson sekitar jam 12.30 tengah hari.
Katanya bot tersebut dalam perjalanan untuk menghantar bekalan makanan kepada sebuah kapal dagang yang berlabuh di perairan sama.
"Bagaimanapun ketika kerja-kerja memunggah barang dilakukan, keadaan laut bergelora kuat menyebabkan bot kayu sepanjang 15 meter itu bergesel dan menyebabkan kebocoran.
"Bot itu kemudiannya dipenuhi air dan tenggelam sepenuhnya dalam masa 10 hingga 15 minit," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Jeti Jabatan Laut Port Dickson, di sini hari ini.

Mereka, Abdul Hadi Musa, 36, R. Sugumaran, 34, V. Gunasegaran, 34, Azman Ezam Hamzah, 33, Mohamad Alias Yusoff, 26, dan Shabudin Mohd Nordin, 51, bagaimanapun berjaya diselamatkan oleh anak kapal dagang tersebut.
Ahmad Azwan berkata tindakan mereka memakai jaket keselamatan juga menyelamatkan mereka daripada tenggelam bersama bot tersebut.
"Hanya seorang daripada mereka yang mengalami kecederaan ringan di kaki kiri dan telah menerima rawatan daripada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia, Port Dickson," katanya. - 

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment