Search This Blog

Tuesday, April 24, 2012

Rumah, kedai dilanda ribut

Rumah, kedai dilanda ribut - Kelantan - Sinar Harian:


Rumah kedai-Phuah-tercabur-bumbung-dilanda-ribut
GUA MUSANG - Sebanyak 10 rumah dan kedai membabitkan kawasan bengkel di simpang tiga Kampung Pulai dan Kampung Batu Papan, dekat sini, rosak kerana tercabut atap dilanda ribut, petang kelmarin.

Bagaimanapun, dalam kejadian kira-kira jam 6.40 petang semasa angin kencang dan hujan lebat itu tidak ada kemalangan jiwa dilaporkan berlaku kerana kebanyakan mangsa masing-masing menyelamatkan diri.

Mereka menganggap kejadian tersebut yang paling menakutkan kerana ribut yang datang secara mengejut berserta dengan hujan lebat hingga keadaan menjadi kelam kabut berikutan bimbang atap yang diterbangkan angin bertaburan.

Menurut seorang mangsa yang tinggal di rumah kedai kawasan bengkel simpang tiga Kampung Pulai, Phuah Hooi Wah, 57, semasa kejadian dia bersama isteri dan tiga anak berada diruang luar kedainya.

Kata mangsa berkenaan, sebaik ribut datang terus mengajak mereka berselindung di bahagian dapur kerana keadaan rumah kedainya bergegar sebelum atap tercabut di bawa angin kencang.

“Nasib baik sempat saya dan isteri serta anak berselindung di dapur jika tidak kami semua berdepan dengan bahaya kerana atap bertaburan jatuh berhampiran kedai.

"Selepas atap tercabut hujan lebat turun hingga membasahi semua barangan dalam kedai saya sehingga menunggu awal pagi ini (semalam) untuk mengemas semula,” katanya.

Seorang lagi mangsa ribut juga di kawasan sama, Rusmaria Mohd Uyuk, 31, berkata, sebelum atap tercabut keadaan rumah kedainya juga berulang kali bergegar hingga dia bersama empat anak berlindung di belakang dinding simen.

Beliau berkata, tindakan diambil itu kerana bimbang keselamatan anak-anak yang mungkin dihempap atap yang terbang di landa ribut itu jika tidak melindunginya di kawasan selamat.

“Semasa kejadian suami saya Ab Rahman Mamat, 54, tidak ada di rumah kerana ada urusan lain di luar hingga kawasan dalam rumah dibasahi air hujan selepas atap tercabut,” katanya.

No comments:

Post a Comment