Search This Blog

Tuesday, April 17, 2012

Penyamun kereta mewah tumpas

myMetro | Penyamun kereta mewah tumpas:

SIASAT...anggota polis memeriksa tempat kejadian kes samun Toyota Camry.
SIASAT...anggota polis memeriksa tempat kejadian kes samun Toyota Camry.
KUALA LUMPUR: Selepas sejam mengejar, polis melepaskan enam tembakan dengan dua daripadanya mengenai tayar depan kereta dinaiki empat lelaki di Jalan Gurney di sini, sebelum menahan tiga daripada mereka yang disyaki melarikan kereta Toyota Camry milik seorang lelaki di Kepong, di sini, beberapa jam sebelum itu, kelmarin.
Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah berkata, sebelum kejadian, empat suspek berkenaan yang berusia antara 28 hingga 35 tahun, menyamun sebuah Toyota Camry di Taman Ehsan, Kepong, kira-kira jam 6.30 petang.

“Ketika kejadian, mangsa yang berada berdekatan keretanya didatangi empat lelaki bersenjatakan parang dan memintanya menyerahkan kunci kereta.
“Mangsa yang ketakutan menyerahkan kunci berkenaan kepada mereka yang datang dengan dua kereta Proton Wira sebelum empat lelaki itu melarikan diri bersama kereta mangsa yang turut mengandungi wang tunai RM1,000, buku cek dan invois ke arah Persiaran Gurney,” katanya.

Pada jam 8 malam, kereta mangsa dikesan di tempat letak kereta sebuah kondominium Lanai Gurney di Persiaran Gurney dan pasukan Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gombak yang tiba di tempat kejadian pada jam 9.15 malam, mendapati empat lelaki berada dalam Toyota Camry berkenaan yang sudah menggunakan nombor pendaftaran palsu, mahu keluar dari kawasan kondominium berkenaan.

Menurut Abdul Rahim, apabila polis memberi arahan supaya berhenti dan keluar dari kereta, mereka memecut kenderaan berkenaan menyebabkan polis mengejar kereta itu selama sejam dan apabila tiba di satu selekoh di Jalan Gurney Satu, polis melepaskan enam das tembakan ke arah kereta suspek dengan dua mengenai tayar hadapan, dua mengenai bonet belakang dan dua das lagi mengenai pintu sebelah penumpang.
Beliau berkata, empat lelaki terbabit keluar dari kereta dan cuba melarikan diri sebelum dikejar dan berlaku pergelutan menyebabkan tiga daripadanya ditahan tetapi seorang berjaya melarikan diri.

Menurutnya, suspek yang berusia 35 tahun didapati mempunyai 10 rekod jenayah, rakannya yang berusia 30 tahun ada tujuh rekod manakala seorang lagi yang berusia 28 tahun, mempunyai dua rekod jenayah.
Difahamkan, polis turut berjaya merampas dua lagi kenderaan curi beberapa jam selepas itu iaitu di Taman Intan Baiduri, Kepong dan di Pangsapuri San Peng, Cheras.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment