Search This Blog

Wednesday, April 25, 2012

Diplomat dituduh cabul kanak-kanak

Berita Harian Online | Diplomat dituduh cabul kanak-kanak:





2012/04/25

TEHRAN: Iran melancarkan siasatan ke atas dakwaan seorang diplomatnya mencabul kehormatan gadis bawah umur di sebuah kolam renang di Brazil. 

Ketika mengumumkan siasatan itu, jurucakap Kementerian Luar Iran, Ramin Mehmanparast memberitahu wartawan diplomat tertuduh sudah dipanggil pulang ke Iran dan akan berdepan dengan tindakan disiplin.
Pada masa sama, beliau juga menyifatkan kejadian yang berlaku pertengahan April lalu itu diputar belit sesetengah media Barat dan Arab untuk meraih kepentingan politik menentang Iran.
Menurut media Brazil, diplomat Iran itu dituduh meraba sekurang-kurang empat kanak-kanak dan remaja Brazil berusia antara sembilan dan 15 tahun ketika berenang di kelab sukan Brazil, menyebabkan mangsa menangis dan memaksa ibu bapa mereka masuk campur. 

“Orang ramai mahu membunuhnya. Jika kelab itu tiada pengawal keselamatan, mereka mungkin memburu saya sebagai pembunuh hari ini,” kata bapa kepada seorang remaja itu yang tidak mahu dikenali kepada laman web berita GI. 

Polis Brazil menahan warga Iran itu tetapi segera membebaskannya kerana dia memiliki imuniti diplomatik. 

Media Brazil turut mengenal pasti diplomat itu sebagai Hekmatollah Ghorbani, 51, pegawai nombor tiga di Kedutaan Iran di Brazil. 
Diplomat itu juga sudah berumah tangga dan mempunyai anak serta memegang jawatan itu selama dua tahun. 

Kedutaan Iran mempertahankan tindakan diplomatnya itu dengan menyatakan tuduhan dia meraba adalah salah faham budaya dan menuduh media Brazil berat sebelah. 

Tetapi, Kementerian Luar Brazil juga berkata, pihaknya masih menyiasat kes itu dan sedang dalam proses untuk meminta kerjasamamisi Iran. 

Ketika diminta menjelaskan mengenai salah faham budaya, Mehmanparast menjawab: 

“Pada dasarnya, kita tidak menerima perbuatan individu ini berada di kolam renang bercampur lelaki dan perempuan dan ia dianggap melanggar disiplin. Diplomat ini sudah diarah pulang dan kami menyiasat kes ini,”katanya. 

Beliau menambah diplomat itu juga akan berdepan dengan peraturan Kementerian Luar. – AFP

No comments:

Post a Comment