Search This Blog

Monday, April 2, 2012

7 positif dadah di lebuh raya


TAHAN...empat daripada tujuh lelaki yang ditahan kerana positif dadah, kelmarin.
TAHAN...empat daripada tujuh lelaki yang ditahan kerana positif dadah, kelmarin.
PERIKSA...Ismail memeriksa sebuah kereta dalam operasi, kelmarin.
PERIKSA...Ismail memeriksa sebuah kereta dalam operasi, kelmarin.
SHAH ALAM: Seramai tujuh lelaki berusia 20-an ditahan kerana positif dadah jenis ganja dan syabu ketika operasi bersepadu besar-besaran dilaksanakan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Selangor dengan kerjasama agensi lain di Tol Lebuhraya Utara-Selatan (Plus) Batu Tiga menghala Kuala Lumpur, di sini, malam kelmarin.
Operasi bermula jam 8 malam sehingga 12 tengah malam itu membabitkan 130 anggota daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Ketua Operasi, Timbalan Pengarah JPJ, Datuk Ismail Ahmad berkata, sebanyak 252 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan terhadap pemandu kenderaan dan penunggang motosikal, manakala 23 motosikal disita.
“Antara kesalahan dikesan termasuk menunggang dan memandu tanpa lesen, cukai jalan tamat tempoh, penggunaan cermin gelap melebihi spesifikasi dibenarkan, kenderaan yang diubah suai tidak mendapat kelulusan dan ekzos mengeluarkan bunyi terlalu bising.

“Selain itu, JPN menahan tiga pendatang asing tanpa izin di dalam sebuah bas kerana tidak memiliki dokumen perjalanan sah,” katanya ketika ditemui selepas operasi itu berakhir.

Ismail berkata, operasi bersepadu yang julung kali dilakukan bagi tahun ini akan dilakukan setiap tiga bulan manakala operasi rutin yang dilakukan bagi setiap minggu diteruskan.
Menurutnya, operasi ini dijalankan untuk menyedarkan pengguna jalan raya mengutamakan keselamatan dan mematuhi undang-undang jalan raya.

“Saya berharap dengan adanya operasi seperti ini kadar kemalangan di Malaysia berkurangan dari semasa ke semasa,” katanya.
Sementara itu, PDRM mengeluarkan 75 saman atas pelbaga

No comments:

Post a Comment