Search This Blog

Wednesday, March 21, 2012

Kereta api rempuh jip, 15 maut

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:
Orang ramai berkumpul untuk melihat nahas yang melibatkan sebuah kereta api dan sebuah jip di daerah Mahamaya Nagar, Lucknow, India, semalam. - AFPLUCKNOW, India 20 Mac - Seramai 15 orang terbunuh setelah sebuah kereta api di Uttar Pradesh merempuh sebuah jip yang membawa 19 penumpang dalam satu kejadian di daerah Mahamaya Nagar, 296 kilometer dari sini, hari ini.
Kejadian itu berlaku ketika India berdepan kemelut politik ekoran rancangan kerajaan untuk menaikkan tambang kereta api bagi naik taraf rangkaian perkhidmatan tersebut.
Nahas itu berlaku ketika jip tersebut cuba menyeberangi lintasan kereta api yang tidak dikawal.
''Akibat pertembungan itu, jip berkenaan tercampak kira-kira enam meter,'' kata seorang pegawai kementerian dalam negeri.
Katanya, kesemua 15 mangsa terbunuh di tempat kejadian, manakala empat lagi cedera parah dalam nahas yang berlaku pada kira-kira pukul 7.30 pagi itu.
Laporan rasmi mendedahkan hampir 15,000 orang terbunuh di India setiap tahun ketika mereka cuba menyeberangi lintasan kereta api, jumlah yang disifatkan kerajaan sebagai 'pembunuhan beramai-ramai'.
Minggu lalu, Menteri Keretapi Negara berjanji untuk menjadikan isu keselamatan pada rangkaian sistem kereta api sebagai keutamaan dengan menaikkan harga tiket buat pertama kali sejak sedekad lalu.
Tindakan itu mencetuskan kritikan bukan sahaja daripada parti pembangkang malah daripada parti kerajaan.
Menteri itu, Dinesh Trivedi meletak jawatan kelmarin setelah dipaksa keluar oleh ketua Parti Kongres Trinamool, sebuah parti komponen kecil dalam kerajaan yang menyifatkan tindakan menaikkan harga tiket kereta api sebagai 'anti miskin'.
Rangkaian kereta api India membawa 18 juta orang setiap hari dan masih menjadi pilihan utama rakyat untuk perjalanan jarak jauh meskipun menerima saingan sengit daripada syarikat penerbangan swasta. - AFP

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment