Search This Blog

Friday, January 27, 2012

Protes: PM Australia terpaksa diiring keluarSYDNEY 26 Jan. - Perdana Menteri Australia, Julia Gillard hari ini terpaksa diiring keluar oleh ejen pasukan keselamatan dari sebuah restoran di Canberra selepas premis itu dikepung penunjuk perasaan hak asasi orang asli yang berang.
Gillard dan pemimpin pembangkang, Tony Abbot terkandas di restoran The Lobby ketika mereka dikejar oleh berpuluh-puluh penunjuk perasaan yang berdemonstrasi sempena Hari Australia yang menandakan kedatangan peneroka Britain ke negara ini pada 1788.
Kedua-dua pemimpin itu kemudian diiringi oleh ejen keselamatan dan polis antirusuhan.
Gillard yang kelihatan gelisah, terjatuh ketika diiringi oleh ejen berkenaan.
Penunjuk perasaan dilaporkan mengetuk dinding restoran yang diperbuat daripada kaca sambil melaungkan perkataan 'memalukan' dan 'bersifat perkauman'.
Penunjuk perasaan itu menghadiri majlis memperingati Hari Penjajahan di sebuah kem tetap yang dibina aktivis orang asli untuk menyambut ulang tahun ke-40 tahun ini.
Pengasas kem, Michael Anderson berkata, penunjuk perasaan marah dengan kenyataan Abbott awal hari ini yang menyatakan kem itu tidak lagi relevan.
"Kami mendengar ucapan itu di radio. Apa yang Abbot katakan sama seperti menghasut sehingga menyebabkan rusuhan perkauman,'' ujarnya. - AFP

No comments:

Post a Comment